Пловдивският митрополит Николай хвърли нова бомба като заяви, че е готов да подаде оставката си, ако патриарх Неофит или Светият синод му я поискат. Това се случи навръх именния ден на владиката, който в словото си след тържествената Никулденска Света литургия в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив заяви буквално: „Ако се окаже, че проблемът на църквата се казва митрополит Николай и Николай трябва да бъде хвърлен в
морето, за да утихне бурята, така да бъде”.

Поводът, естествено, бяха поредицата журналистически разследвания в пресата и телевизията, които набъркаха името на Николай като поръчител на убийството на Варненския митрополит Кирил, с когото не се долюбваха особено. Дядо Николай категорично отхвърли отправените му обвинения и нарече „инсинуации“ замесването на името му в престъпления против личността на когото и да било.

В типичен стил той нарече подобно деяние чудовищно, нелепо и безнравствено. Владиката заяви, че няма да съди клеветниците, тъй като те са си сложили с обвиненията тежък грях и за това Бог ще ги съди.

Какво обаче се крие зад този ход на владиката Николай? Едва ли някой приема сериозно вероятността той да се оттегли от висшия клир на Църквата. Още повече от посочените две места няма кой да му поиска оставката, защото патриарх Неофит е меко казано благосклонен към пловдивския владика, а и има мнозинство в Светия синод.

Следователно жестът на Николай е поредния театрален пирует навръх имения му ден, за да добави още един „трагичен“ щрих в образа си на „мъченик-борец за единствената права вяра“. Който някой ден, ако стане патриарх, да може назидателно да ни напомня.