Мая, Майчето, от Кюстендил. Не се ли сещате? Сигурно защото не сте й приятели. Манолова. Мая Манолова – зам.-председателят на Народното събрание. Жената чудо или Уондър уоман на английски. Мая Великолепната. Мъжкото момиче на БСП. „Най-големият мъж” сред червените. Парламентарист отвсякъде. Ей! Точният човек на точното място.
Хвала на Мая!
Избива ме на патетично-одаически словоизлияния, но ще се възпра. Не защото не признавам извисеността на политическия монумент, издигнат в парламента в петък, а защото имам някакво си там чувство за мярка.

За разлика от скулптурите на Статуята на парламентарната извисеност в пленарна зала, които трети ден се пънат с имагинерните си чукчета над държавния бюджет за догодина. И понеже последните споменати напъни явно са се закучили екстремно, няма я музата, днес те посветиха часове в изковаването на противоречивия, както се оказа, образ на Мая, Майчето, от Кюстендил. Не се ли сещате?

Мая била „груба”, казаха от ГЕРБ. Арогантствала от висините на зам.-председателското място в парламента, не давала думата, цензурирала, пропагандирала, нямала етика. Чист тоталитаризъм! Не вярвам! Не защото мотивите на фиктивната опозиция в НС не звучат истински, а защото Петър Курумбашев не я е виждал с палка и камшик… Поне не е влизала с такива пособия в услуга на любителите на садо-мазохистичните забавления в свободното време.

Мая била „нашето мъжко момиче, което никак не се шегува”, каза Курумбашев. Всички да ръкопляскат! На крака! И ръкопляскат, на крака, онези, които се възхищават на Мая. И как да не повярваш, като гледаш как дни наред Мая стиска зъби и коцука с патерици до парламента и обратно. Дори на партиен митинг докоцука. Герой! Ръкопляскайте! Всъщност, не, те пляскаха по-горе. Няма как да не се залисам от това окриление, простете.

Мая влизала „направо с бутонките”, каза Цвета Караянчева: „Понякога думите удрят много по-силно от каквато и да е груба сила”. Така е, така е, г-жо Карянчева, но все пак това е Мая, Майчето, от Кюстендил. Мая среща „озверелите от злоба красиви лица, които искаха да я разкъсат”!

„Мая, търсят ти сметка за Костинброд. Това е жлъчно отмъщение, което обаче няма да се получи”, каза Лютви Местан и засвидетелства подкрепата на ДПС. Макар че Мая нямала нужда от защита, професионализъм, опит… И как иначе, нали е „точният човек на точното място в 42-то Народно събрание”.

Мая била „изключително добронамерена и много толерантна”, каза Георги Мърков. А те й скачат по главата, лично я обиждат – вчера. Как да не повярваш? Затова те, които се възхищават на Мая, никога няма да я предадат. Защото е отличен и качествен човек.

Освободете Мая! „Нека мълчаливо подрежда вашите мъжки ризи, вашите мъжки надежди, вашите мъжки капризи, а не нашите изказвания от трибуната”, каза Ирена Узунова. Как да пратиш Мая Мъжкото момиче да сгъва дрехи?

Мая заплашва, каза Станислав Иванов… И й подари цветя с пожелание за успех в новите начинания, като си тръгне от парламента. Но Мая няма да си тръгне. Мая е парламентарист отвсякъде!

Мая не разбира с какво притеснява мъжете от ГЕРБ. Някой да е бит, някой да е малтретиран? Хайде да се държите малко по-сполучливо. Като ви наложат с палка, камшик или поне патерица, тогава ще се оплаквате. Мая е „човек, който обича Бог, който се моли на Бог за своя народ, не може да е лош човек”!

Мая е трогната от добрите думи за себе си, каза Мая. И това я задължава още по-всеотдайно да работи за българския парламент. Как иначе? Мая е парламентарист отвсякъде.

И затова остана на поста си. Не защото е „великолепен юрист и парламентарист, а защото Мая, Майчето, както я наричаме нейните приятели, е великолепен човек”. И Йордан Цонев й вярва!

А вие?