В абсолютна мистерия се превърна предсрочното завръщане в България на олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски. Нито една от държавните институции, имащи отношение по случая, не можа да даде адекватен отговор как така осъденият за международен трафик на кокаин каца на софийското летище в компанията на съпругата си седем години по-рано.

В патова ситуация и обяснителен режим изпаднаха главният прокурор Цацаров и правосъдният министър Златанова. Оказа се, че те нямат никакво понятие какво се случва и с раздразнение препратиха към външно министерство, откъдето приеха въпроса с типичен „аристократизъм” и отговориха протоколно.

Бразилското право

Рано в четвъртък сутринта главният прокурор предположи, че завръщането на Боевски в страната много преди изтичането на наказанието му вероятно се дълги на правна процедура в Бразилия, която няма аналог. Той уточни, че става въпрос за т.нар. „експулс” на осъдено лице. Това е процедура, при която по преценка на бразилските власти, осъден с ефективно наказание се освобождава от затвора и се изпраща в родината си, без да доизтърпява присъдата си там, обясни Цацаров. Той отново повтори, че завръщането на Боевски у нас не е резултат на съвместни действия на бразилската и българската прокуратура и по тази причина не става въпрос за трансфер.

„По метода на изключването остава още една правна фигура, която бразилските власти наричат експулс на осъдени лица. Това е, доколкото разбирам по първоначални данни, една възприета в бразилското право фигура, по силата на която властите едностранно решават, че могат да освободят лишен от свобода, който вече е осъден с влязла в сила присъда“, каза главният прокурор, уточнявайки: „Касае се за едностранен акт на бразилските власти, който е резултат от тяхното законодателство“.

Комуникация нулева

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова също заяви, че няма информация по случая. Тя изрази разочарование, че ведомството й не е било уведомено за развитието на казуса от външното министерство, което очевидно е издало пасаван на Боевски, за да се прибере с редовен полет от Бразилия през Париж.

„Нямахме информация от Министерството на външните работи, че на гражданина очевидно е издаден документ за самоличност, с който той се е прибрал от Бразилия в страната. Учудващо е, че във външно министерство не е имало информация от Посолството ни в Бразилия. Що се касае до Министерството на правосъдието – нямаме официално никаква роля тук, тъй като нямаме договор за правна помощ със съответната страна. Съдействие не ни е искано и по никакъв начин не е подхождано към нас“, коментира Златанова преди заседанието на ВСС в четвъртък.

Ала, бала

Засега от пресцентъра на външното министерство съобщиха единствено, че временният паспорт на Боевски е бил издаден на 11 октомври по негово искане, аргументирано с нуждата от личен документ с цел назначаване на работа до края на срока за изтърпяването на наказанието. Бе уточнено и, че според съдебната практика в Бразилия решения за експулсиране от страната се вземат от министъра на правосъдието, потвърждават се от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция.

Информация за освобождаването на Боевски е постъпила в българското посолство в 16.00 часа на 22 октомври от управата на затвора в Итай. Час и половина по-късно той е излетял за България, като според посланика Чавдар Николов посолството не е било информирано предварително за това.

Пакети

Гълъбин Боевски беше арестуван преди две години на летището в бразилския град Сао Паулу, като в двойното дъно на куфара му бяха открити пакети с 9 кг кокаин. Той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор, като присъдата беше потвърдена на втора инстанция и се чакаше окончателното решение на Върховния съд на Бразилия.

Съдружникът на Боевски в българския му бизнес Матей Бонев, който също е от Кнежа както олимпийския шампион, бе арестуван при международната акция „Кокаинови крале”, при която бе задържан, а в последствие – осъден Евелин Банев – Брендо.

Какво се чудите!?

Близо 24 часа след завръщането си Гълъбин Боевски проговори пред чакащите с часове пред дома му журналисти. Бившият тежкоатлет заяви, че не разбира защо всички са толкова изненадани от освобождаването му, след като е получил декрета за т. нар. „експулсао” още на 13 март.

Тук обаче трябва да отбележим, че нито една българска институция не е обявила, че присъдата на българина отпада и той ще се върне в страната. Нещо повече – от външно министерство официално заявиха, че са разбрали за освобождаването на Боевски едва на 22 октомври. Все още не са ясни мотивите за експулса на бившия спортист, който се завърна в България като свободен гражданин.

В коментар той заяви: „Ако мислите, че аз мога да влияя върху бразилската съдебна система, значи ме смятате за много сериозен човек”.