Докато светът е зает с хуманитарния аспект на сирийската криза и наплива на бежанци към Европа, все по-малко внимание се обръща на развитието на събитията в самата страна. А идеята за международна конференция, която да помири враждуващите все повече се превръща в мисия невъзможна.
През това време Саудитска Арабия се готви да похарчи милиони долари, за да въоръжи по-умерени бунтовнически групировки, съобщава The Guardian. Целта на кралството на пръв поглед е те да са в противовес на свързаните с „Ал Кайда“ врагове на сирийския президент Башар Асад.
По този начин Рияд започва война на два фронта – срещу свързаните с терористичната организация и срещу силите на Асад. Петролната монархия иска и помощ от САЩ. „Ако не се включите в тази борба, резултатът ще е много по-сериозен джихадистки проблем“, е посланието към САЩ.

Светът отдавна знае, че Изтокът е тънка работа. И всяка промяна на статуквото заплашва да взриви целия регион, подобно на балканско буре с барут. Саудитска Арабия трябва да бъде по-внимателна, защото не всичко се решава с пари. Необходима е сериозна стратегическа подготовка за такъв ход, предупреждават експерти.

Башар Асад обаче също не играе сам. Вчера с подкрепата на ливанската организация „Хизбула“ неговата армия отвоюва стратегическо предградие на Дамаск. В ръцете си той държи и един силен коз.

Обещанието да унищожи химическите си оръжия, зад което стои подкрепата на съюзника Москва. И де факто да продължи боевете с конвенционални средства.

Така на ужасяващия конфликт, отнел живота на десетки хиляди души, не само не му се вижда края, но и заплашва да се разгори с нова сила и дори да се прехвърли в съседните държави.