Мария Габриел

ЕП през годините остана последователен да отстоява членството на България и Румъния в Шенген, на базата на изпълнени критерии. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел в „Още от деня“.

По думите ѝ темата Шенген присъства във всеки разговор с европейските ни партньори, а страната ни има подкрепата и от Испания, която е ротационен председател на Европейския съвет.

Не бива обаче да подхождаме с излишен оптимизъм, познавайки вътрешнополитическата ситуация в 2 от страните, които вече са изразявали своите съображения“, допълни Мария Габриел.

„Важно е да продължим разговорите с Холандия и Австрия и да имаме ангажимент, че ние сме сигурна граница на Европейския съюз, призова тя.

Не знаем дали Марк Рюте ще бъде основният ни събеседник, отново настояваме, че са изпълнени критериите, каза още Габриел.

Според нея първа положителна стъпка е предложението на ЕК да бъде сложен край на Механизма за сътрудничество и проверка.

Направени са нови препоръки, имаме 5 положително оценени действия и 2, на които продължава да се набляга. Това за мен е много положителен знак, по този начин трябва да продължим, коментира още вицепремиерът Мария Габриел.

За срещата на върха на НАТО във Вилнюс Габриел коментира, че дори и на този етап се изпраща силен сигнал, че Украйна за нас е повече от партньор. Всеобхватната подкрепа трябва да продължи, призова Мария Габриел.

БНТ