Христо Грозев

„Виждаме ситуация, в която много по-свободно се говори против Путин и ръководството на министерството на отбраната. Това е невиждана ситуация в Русия, която говори за разклащане на устоите на Кремъл. Путин е в много по-слаба позиция в момента“, каза журналистът Христо Грозев пред bTV. По думите му руският президент се намира в сложна ситуация след бунта на Пригожин.

„Самото оповестяване на такава среща с човека, който се е опитал да те свали от власт, по думите на ФСБ, и причини смъртта на бойци, той да не бъде арестуван и да не понесе последствия показва Путин в много слаба светлина. Показа, че Пригожин има много силни съюзници около Путин, които не му позволяват да извърши това, което обеща“, допълни Грозев. По думите му в Русия вече има „нещо подобно на свободно слово по отношение на войната“.

„Беше започнато от хора, които са привърженици на войната като Пригожин. В последните два дни чухме поне двама генерали, последният, от които Иван Попов излезе с публично обръщение, в което нарече ръководството на руската армия „предатели, които са забили нож в гърба на руските военни“, каза още журналистът. След бунта на „Вагнер“ има противоречива информация за това къде се намира Евгений Пригожин. По думите на Христо Грозев вероятно шефът на „Вагнер“ лети между Беларус и Москва. Няма информация и къде е синът му – Павел Пригожин, за когото е имало слух, че е бил арестуван или отвлечен от руските специални служби .

„Последните дни в руските медии, включително държавните, има серия от публикации, които от една страна атакуват Пригожин за поведението му по време на опита за преврат, а от друга страна изкарват на повърхността огромни суми, милиарди рубли, които той и неговата организация „Конкорд“ са получили от държавни структури презгодините, включително в дните след преврата“, коментира журналистът пред bTV. По думите му единственият изход за Русия да спечели войната е Западният свят да се измори да подкрепя Украйна.

„В това отношение ще виждаме много активни мероприятия и политически опити за влияние в близките месеци, в които руски специални операции ще се опитат да повлияят на политическите процеси в страни като България, за да се получи спиране на обществената подкрепа за Украйна, включително на военна помощ“, предупреди журналистът. Той коментира и визитата на Зеленски у нас.

„Имаше момент, в който словесните престрелки между Зеленски и президента Радев показаха, че може би по-опитният политик в случая е Зеленски, а не Радев. С изключение на това, общото впечатление беше позитив за ролята на България и помощта“, каза Христо Грозев.