Индия ще лансира утре, на 5 ноември, най-амбициозния си досега космически проект – автоматична сонда, която има за мисия да достигне Марс. Нещо повече – проектът, разработен за няколко месеца е струвал само шепа долари, в сравнение със средствата, които инвестират в подобни програми държави като САЩ и Русия. След провала на съвместния руско-индийски проект през 2011 г., Индия се надява да се превърне в първата азиатска страна, успяла най-евтината мисия в историята на космическите изследвания и то до „Червената планета”.

Обратното броене за изстрелването на сондата „Мангалиян” (Mangalyaan) вече започна, защото времевият прозорец, в който то може да се случи, е между 31 октомври и 7 ноември. В случай на неуспех ще трябва да се чака първото тримесечие на 2016 г.

Индийската марсианска мисия беше открита през 2012 г. на принципа на „джугаад” или „революционна иновация” с ограничен общ бюджет, равняващ се на 70 млн. долара, но залагайки на нови решения в техническите параметри.

Пристигането на „Мангалиян” в орбитата на Марс е предвидено за септември 2014 г.

На място корабът ще заеме елипсовидна орбита около планетата – между 500 и 80 000 километра над повърхността, за да извърши серия от изследвания на марсианската атмосфера с класически измервателни инструменти. На 18 ноември американската агенция за космически изследвания (НАСА), ще изстреля собствена сонда – „Мейвън” (Maven), който също ще има за цел Марс и ще заеме много близка орбита до тази на „Мангалиян”.

И докато проект на НАСА ще се опита да установи защо и как Марс е загубил основната част от атмосферата си, „Мангалиян” ще търси вече съществуващи отговори на въпроси. Въпреки това, ако Индия завърши успешно първата си космическа мисия, опитът определено ще заслужава адмирациите на света.

Успехът на космическата програма на Индия, една от най-бързо растящите световни икономики в последното десетилетие, ще представлява и важна точка в надпреварата с регионалния съперник – Китай. В момента Пекин има голяма преднина, той като успя още през 2003 г. да изстреля пилотиран космически апарат, а през 2007 г. постави спътник в орбитата на Луната.

Иначе „Мангалиян” отплува за Марс утре, в 15 часа и 38 минути българско време.

Успех!