Днес ще стане дума за Бюрека – теория и практика. Има много видове Бюрек. Аз лично предпочитам варианта с чушките, но населението твърдо застава зад тиквичките Бюрек. При всички вариации по темата обаче, се забелязва известно сходство, що се отнася до възприятията на нашего брата.
На всяка кьор-софра, особено тези платени от работодателя, в някакъв момент се появява някакъв Бюрек. Първоначално той е обект на присмех и пренебрежение от страна на инженерния, HR, PR, счетоводния и ръководния състав, въпреки че повечето от тях свенливо мъцкат по залък-два от низвергнатото ястие.

След като банкета се развие в традиционното напиване като кучета от страна на мъжете, и (понеже им се танцува на милите, даже ако няма къде – може и на маса) мятане на гюбеци от страна на жените, идва крайно-дясното чудовище, известно като „алкохолен глад“.

В този момент Бюрекът става третата най-популярна певица след газираната вода и фантата.

Никой не пита дали е с чушка, или с тиквичка (дето не е пораснала да стане барем една Тиква). Никой не се замисля с каква извара е правен.

Освен тия дето си мислят, че е със сирене и яйце – те или живеят в златните години на „Балкантурист“, или са толкова глупави, че каквото и да си мислят всъщност няма никакво значение. 

 

* Минутката на екстремиста е тематична рубрика на един от авторите на „Жилото“, която ще се стреми да представя различната на журналистическия дискурс гледна точка. И да няма обидени!