Президентът на България Росен Плевнелиев е дал рядко по себе си интервю за френското коментарно издание Le Nouvel Observateur, в което защитава демонстрациите срещу правителството и осъжда „сенчестите монополи в енергетиката”, „икономическа система поставена изцяло в ръцете на червени олигарси и на тези, в Москва, които искат да превърнат страната в Троянски кон на Русия в Европейския съюз”.
По повод продължаващите над 130 дни протести срещу кабинета, българският държавен глава заявява, че „хората са намерили силата и куража да защитават убежденията си”, защото „имат усещането, че техните институции не произвеждат очакваните резултати в техен интерес, а единствено в интерес на привилегировано малцинство”.
Плевнелиев настоява още, че дори и „институциите и законите ни да отговарят напълно на европейските норми, проблемът се намира в начина, по който функционират и в резултатите, които дават”.

„Сенчестите монополи” в енергетиката

Според него институциите имат нужда от повече „прозрачност, която липсва, особено в ключовия енергиен сектор, в който са се наложили сенчести монополи”.

Държавният глава подчертава, че по време на управлението на служебният кабинет на Марин Райков, след оставката на правителството на ГЕРБ през март 2013 г., за първи път е била дадена публичност на над 200 договора в енергийния сектор и бил завършен процесът по либерализиране на енерго-разпределителните мрежи.

Плевнелиев индиректно напада правителството на Пламен Орешарски, заявявайки учудването си, че „отново липсва прозрачност”, което е „неразбираемо,  както за гражданите, така и за” самия него.

Под въпрос според него е „прозрачността в действията и процеса на вземане на решения в кабинета”, след като „не съществува ясно коалиционно споразумение между партиите, които подкрепят правителството”.

Президентът подчертава още, че всякакви коалиции са възможни, но „при липсата” на ясни и обявени публично ангажименти, „властта губи доверието на хората”.

Какъв цвят е мафията?

Росен Плевнелиев настоява, че мафията в България няма определен цвят, както настояват демонстрантите, а е „патология на нашата демокрация, която трябва да бъде отстранена окончателно”.

„Ако крием истината, не само че не се лекуваме, а допълнително позволяваме на болестта да напредва”, настоява президентът.

Според него гражданското общество е поставило „точната диагноза” на този проблем, което ще позволи излекуването на България от заболяването.

По въпроса за лустрацията на бившите агенти на тайните служби, Росен Плевнелиев настоява, че „окултната история” на Държавна сигурност „е един от фундаменталните проблеми” на страната.

„Хората са уморени от полуистини, от спекулации и от обвинения, истински или не. Моето желание е всичко да бъде номерирано и изложено публично в интернет. Този период от историята ни е съвсем скорошен и документацията съществува. Българското общество няма да достигне до истината, ако политиците ни нямат куража да му представят фактите, такива, каквито са. Вместо това, правителството демонстрира намерения да закрие Комисията, която се занимава с архивите на Държавна сигурност.”

Троянският кон на Москва в ЕС

В интервюто за Le Nouvel Observateur Росен Плевнелиев коментира и изказването от 2007 г. на руския посланик в Брюксел, че с приемането на България в ЕС, „Москва си има Троянски кон в Европа”, с учудване че нито една българска държавна институция навремето не е взела отношение по въпроса.

„Какво означава Троянски кон в Европа? Не, що се отнася до мен, нещата са съвсем ясни, в Европейският съюз България няма да е Троянския кон на никого. Повтарям, българите са най-позитивно настроените към Европа. Те са горди и единодушни по този въпрос.”

Държавният глава критикува концентрирането на българо-руските отношения единствено върху три големи енергийни проекта, „известни като големия шлем” и изразява задоволство, че е участвал в правителство, което е сложило край на два от тях.

Според него обаче, проектът за газопровода „Южен поток” е важен за България и той го подкрепя напълно.

„Русия и България могат да работят заедно, но единствено при условие, че и двете страни извличат полза от това, както и при условие на спазване на европейското законодателство.”

Плевнелиев настоява още, че българската национална идентичност винаги е била ориентирана към Европа, въпреки стратегическата важност на България за Русия. Той припомня инициативата на Комунистическата партия да направи България 16-тата република на СССР, настоявайки, да не се „крие историята, нито тази на комунизма, нито тази на нацизма, ако не искаме да се повтори”.

„Атака” като продукт на кризата

„Смятам за нужно да подчертая, че българският патриотизъм и национална визия, са били, исторически, винаги свързани с Европа. От ХІХ век, тези които смятаме на национални герои, които са построили съвременна България, са били ориентирани към Европа, което означава, че нашият патриотизъм е европейски. Защо се появи ксенофобска партия (бел. ред. – „Атака”, отбелязва изданието)? В България, както и във Франция, след пет години на икономическа криза, някои си играят с популизма, национализма и страха на хората. България е засегната от популистката спирала, създала се от липсата на политическа воля да се търсят и намират решения на новите предизвикателства”, настоява Росен Плевнелиев.

Държавният глава смята, че „идва време, когато нещата трябва да излязат от мъглата и ясно да бъдат показани като черни или бели”, защото това означава дали си за Европа или против нея.

„Или сте за демокрация, която функционира реално, или за олигархична икономическа система.”

Залогът 2014

Президентът смята, че основният залог в България на предстоящите избори за Европейски парламент през 2014 г. залогът няма да бъде игран между левицата и десницата, а от позицията за или против Европа. В заключение Той припомня отговорността на политическите партии в страната в този процес и настоява че България има нужда от „единна визия за посоката, която следва”.