Студентите в Софийския университет са сигурни, че е дошло време за промяна, разказва британският вестник The Independent.
Под лозунга „1968“ младите българи знаят със сигурност, на кого трябва да подражават. Днес в България наблюдаваме най-сериозния антиправителствен протест.
„През 1968 година студентите във Франция казаха „спрете“. Това не е светът, който искаме“, припомня 24-годишният Ивайло Динев. „Сега разбираме, че моментът е назрял“, смята той.
Но дали авторитетният всекидневник не иска да разкаже и друго, освен да припомни, как правителството на Бойко Борисов е паднало и скоро след това българите излязоха на улицата заради скандално назначение на новите управляващи.

Нима в югоизточната европейска провинция времето тече по друг начин? И чак сега стигаме до „прозренията“ на богатите западни съседи от 1968 година.

Да, студентите инжектираха свежа кръв в протеста срещу вездесъщата корупция, за която наскоро предупредиха посланиците на Франция и Германия в София. А кой ще яхне протеста, както е модерно да се казва?

 КОЙ също е модерно.

Но модата идва и си отива.

Вечната максима в балканската ни държава е само една – „На който не му харесва да си ходи!“

И за съжаление тя продължава да важи с пълна сила.

Естествено има и противници на студентската акция. Платили са таксата и искат да учат. На какво точно ще ги научат, не е ясно заради плачевното състояние на образователната ни система.

За голямо съжаление ценностите днес са такива, че преподавател трудно би могъл да бъде авторитет за младите българи със смешната си заплата.

А дали студентите ще успеят да събудят френския революционен дух от 1968 година, тепърва предстои да се разбере.