Футболни привърженици в България доказаха, че могат да загърбят омразата помежду си и да се обединят около една обща кауза. Доказаха нещо повече – че могат да отстояват каузата си под формата на мирен протест. Събитието се случи преди два дни в Пловдив.
Очаквано то влезе в обективите на всички медии, но традиционно или тенденциозно не бе обърнато внимание на фактите, посочени в първите две изречения. Именно поради тази причина се включваме в полемиката.
Целта ни не е да защитаваме каузата на агитките, нито пък да я оборваме. Просто да покажем, че всеки има право да протестира и да бъде отразяван според фактите, без оглед на този, че преди това в продължение на години е бил дамгосван от полиция и медии – къде с основание, къде без нито един разумен аргумент.
Около 1000 фенове на „Левски”, ЦСКА, „Ботев” (Пловдив), „Локомотив” (Пловдив), „Берое”, „Нефтохимик” и „Пирин” изразиха недоволството си срещу имотните претенции на Главното мюфтийство към общински имоти в града под тепетата.

Събитието бе предварително натоварено с очаквания за провокации, които ще прерастнат в ексцесии, но до подобен сценарии не се стигна.

В този смисъл блокираното от тях кръстовище и няколкото запалени факли по нищо не се различават от спирането на движението по софийските улици по време на протестите от миналия февруари, на изпълнените с колорит летни демонстрации на „красивите и умните” и на изявите на „Ранобудните студенти”.

В същото време се намериха медии, които като по команда отразяваха събитие с твърдението, че напрежението ескалира – нищо подобно обаче не се случи.

Към протеста на привържениците се присъединиха и множество обикновени граждани, които нямат нищо общо с агитките. Оказва се, че да си определението футболен привърженик не е нито срамно, нито пък лепне. Какво ли обаче щеше да се излее в ефира и от първите страници на тъмножълтата мъгла – оставяме на вас да си представите.

А обединените агитки имат два пътя – или да затвърдят впечатлението, което остави миналата седмица и да запушат устите на „доброжелателите си”, или да задоволят апетита им от правенето на дребни сензации.

Този петък ще си проличи.