И тръгнаха ордите жандармеристи да бранят народа от битовата престъпност! Така и така МВР от друга престъпност не успява да брани никого – поне да демонстрира присъствие в „горещите” райони на територията на България, където кокошкарското беззаконие съсипва живота на хората.
Това стана ясно от обявените тази сутрин стратегии на Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров „да разположи 54 екипа в 12 области” в републиката, които да се заемат с рязкото покачване на битовите престъпления в страната.
Основната част от жандармеристите ще бъдат насочени в района на „триъгълника на забвението” – Враца, Видин, Монтана, но също така в изтерзания от бандитски набези регион на Плевен и София-област.

Според Лазаров, блиц-операцията на вътрешните войски, била предвидена още през септември и не е свързана с очаквания тази седмица вот на недоверие срещу кабинета Орешарски. Разбирайте, по никакъв начин!

Схемата, по която подкрепленията на МВР по места, ще останат „между 3 и 5 дни” в съответните „горещи точки”, за да се справят с изблиците на битова престъпност, прилича по-скоро на организирано учение по стандарти – я на НАТО, я на ЕС. Може би на Украйна. И там има „челен опит”, който МВР да почерпи, що се касае до борба с каквито и да е видове престъпност. Но трудно може да убеди някого, че е част от предварително изготвена стратегия (преди близо половин година) – кака да се противодейства на конкретен тип престъпност, в конкретен период, предварително предрешен от гадателите на МВР.

Нищо общо с вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски!

Иначе „системата” не е по-никакъв начин натоварена от командироването на допълнителни полицейски части за охрана на държавната граница с Турция или демонстрациите в София, настоя още Лазаров. Видимо обаче престъпленията в страната на битово ниво са естествен феномен, който досега не е влизал приоритетно в компетенциите на МВР.

Но хайде пак да си припомним: 52 000+ щатни служители на „системата” – с ниски заплати, „непризнати и онеправдани” – се грижат за сигурността на 7-милионна България. Ведно с над 100 000 частни охранители с лицензи, повече бивши служители на МВР, в редки случаи на МО.

И битовата престъпност им идва в повече.

За справка: малко над 30 000 полицейски служители (в голямата си част без огнестрелни оръжия) пазят 8,5 милионен Лондон. По време на Олимпийските игри преди две години към тях додадени 10 000 военнослужещи, заради огромният наплив на посетители и повишеният риск от терористична заплаха.

Над 9,3-милионен Ню Йорк се пази от 33  000 въоръжени служители на реда, с право да откриват огън срещу всеки, който се противопостави на арест или проверка, защото всеки гражданин потенциално има правото да е въоръжен, за да защитава живота си.

И какво да кажем сега.