Откриването на новия парламентарен сезон на родните законодатели за пореден път повдигна въпроса как може цял народ да остава заложник на „театъра на абсурда”, в който трайно се е превърнало Народното събрание на Република България.
Официалното пробуждане на „спящата красавица” на бившия президент Георги Първанов –проектът му АБВ (Алтернатива за българско възраждане) – даде основен тон на маневрите, водени от четирите парламентарно представени политически чучела – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”.
ГЕРБ-авият „лидер Борисов” отказа да говори от трибуната на Народното събрание, но за сметка на това се впусна в широка тирада пред журналистите на входа на парламента, пред които обяви, че бившият президент Първанов ще е „тежък” съперник на предстоящите избори за Европейски парламент.
С присъщия си Алеко Константиновски ракурс към политиката, Бойко Борисов заяви още, че е готов по примера на Георги Първанов и БСП „да се разшири” в три избирателни листи за Евровота, за да е сигурен в победата си. (?)

В духа на типичното за партията му лицемерие, лидерът на БСП Сергей Станишев цитира от трибуната на НС Светото писание, за да даде „тон за песен” на водените от него народни представители, за „които най-трудното тепърва предстои”.

„По делата ще ги познаете”, настоя лидерът на социалистите, традиционно отхвърлящи ролята на религията в обществото. Кой знае!? Може би след неуспешното интегриране на социалдемократическата идеология, на „Позитано 20” да са решили да се обявят за християндемократи. Охраняваното „черкуване” на зам.-председателя на НС Мая Манолова през есента, по време на най-масовата част от протестите срещу кабинета Орешарски, определено навежда на тази мисъл.

От ДПС предпочетоха активно да запазят мълчание пред медиите, докато „изконният им враг” лидерът на „Атака” Волен Сидеров броеше стотинките по джобовете на репортерите, настоявайки пред националната телевизия, че водещите на предаванията им вземат по 15 000 лева месечна заплата. Доводът, че БНТ е на държавен бюджет, и народните представители са най-добре запознати със ситуацията, не беше уважен от „националист №1″.

Сидеров отклоняваше също така всеки въпрос, свързан с поискания от прокуратурата негов депутатски имунитет. Според някои медии, в кулоарите на Народно събрание депутати от различни групи са заемали по-скоро про-Сидеров позиция, що се отнася до отказването от имунитета му, което щяло да се приеме като признаване на вина.

За ужас на наблюдаващите първото за годината заседание на Народното събрание, втората половина от деня продължи с предложенията за промени в закона за образованието. Моментното настръхване на косите, което изпитахте, се дължи най-вероятно на статичното електричество, натрупано около мониторите на компютрите Ви.