Общинският съвет в Крумовград за трети път охлади мерака на канадската компания „Дънди Прешъл Метълс“ да взриви и претършува златния им баир. С 15 гласа местният парламент отхвърли Подробния устройствен и парцеларен план на рудника, съобщи вестник „Нов живот“. В рамките на последната година общинските съветници три пъти отхвърлят внесените от „Дънди“ планове, без които строителството на мината и флотационната фабрика не може да започне.
Предишните два пъти Административният съд в Кърджали отмени решенията на Общинския съвет и го задължи отново да разгледа ПУП-а на компанията. На три километра от центъра на града под Ада тепе лежат 28 186 кг. злато и 13 943 кг. сребро. Правителството на ГЕРБ даде 30-годишна концесия на канадската компания, която държи и най-голямата златна мина в България – в Челопеч.
Концесионната такса, договорена от бившия министър Делян Добрев, е 1,44%. За сметка на това землището на Крумовград ще бъде замърсено от хиляди тонове експлозиви и химически материали. Обществеността в родопския град води битка срещу златотърсачите вече 12 години.
Първият опит за златодобив и обработка на рудата с цианиди бе спрян през 2007 г. след масови протести в града и околните села, 7-хилядна подписка срещу мината и бурната съпротива на природозащитните организации срещу цианидната технология.

С идването на ГЕРБ през 2009 г. обаче проектът отново получи зелена светлина. „Дънди“ взе получи лиценз за търговско откритие, снабди се набързо и с всички разрешителни от съответните министерства и агенции, а накрая взе и 30-годишна концесия за добив на злато и сребро в находището „Хан Крум“ на обща площ от 19 квадратни километра.

Освен Ада тепе концесията обхвана и съседните баири – Къпел, Къклица, Скалака, Синап и Сърнак. В недрата на „Хан Крум“ се крият общо 36,7 тона злато и 34 тона сребро. После Върховният административен съд с уклончиви мотиви спря жалбите на кмета на Крумовград и еколозите срещу решението на МС за отдаване на концесия и по-късно срещу издаденото Решение за ОВОС от екоминистър Нона Караджова.

Полицейският произвол на Цветанов

През 2012 г. протестна подписка срещу отварянето на мината събра 5 260 подписа. Това са две трети от всички участвали редовно на последните местни и президентски избори в община Крумовград. Със свое решение Общинският съвет на Крумовград подкрепи подписката и я изпрати до Европейската комисия, Парламента, Европейския омбудсман, Омбудсмана на Република България, всички парламентарно представени партии в Бългаприя.

Веднага след това шестима съветници от ГЕРБ-Крумовград изпратиха жалба до областния управител на Кърджали, че подписката е манипулирана /като преди това се опитаха неуспешно да съберат около 250 подписа като контра-подписка в подкрепа на „Дънди“/.

На 26 април 2012 г. Районна прокуратура – Крумовград разпореди да се извърши предварителна проверка с оглед извършено престъпление от общ характер по чл. 309, ал. 1 от Наказателния кодекс – документно престъпление. МВР провежда най-масовата операция в България – снети са писмени обяснения от 580 граждани, което е близо 10%, или малко над 10%. Съставени са 179 протокола за вземане на сравнителни образци от подписите и почерците. Машината на Цветанов изтръгва показания от 67 човека, че не са се подписвали.

Масовите привиквания в МВР и разпити на местните хора директно ги върнаха в кошмарните времена на „възродителния процес“. Покойният червен депутат Димчо Михалевски протестира срещу полицейския произвол над крумовградчани. В парламента той се обърна към Цветан Цветанов с думите:

„Аз питам, след като хората са карани в полицията да клякат, да сядат, да се подписват прави, само не легнали, как Вие ще ми дадете подробна информация защо тези служби по този начин притискат хората, които конституционно са употребили своите права, какви мерки ще вземете да приключи тази полицейска проверка и как ще защитите демокрацията именно в посока на свободния граждански вот и волеизявление?“ /Подписалите се крумовградчани са карани от полицията да се подписват седнали, прави и клекнали с цел МВР да сравни техния почерк с този в подписката/.

Михалевски попита още: „Защо на хората са задавани въпроси „Вие против или за златото сте?” Това не е предмет на полицейската проверка. Смятам, че и Вие, и който и да е друг, и аз не можем да се страхуваме от вота на народа и да дадем възможност той да си каже.

„Ние сме длъжни да защитим конституционните права на българските граждани и когато има подобни сигнали, не виждам нищо нередно те да бъдат проверени. Казвам Ви, че от тези общо 5765 подписали се, 67 лица не са се подписали въобще, а просто тези, които са участвали активно в събирането на подписите, са злоупотребили с техните лични данни“, оправда се в отговора си Цветанов.

Над организираторите на подписката срещу „Дънди“ обаче все още продължава да виси заплахата от наказателно преследване за фалшифициране на документи.

Червените юди

След идването на власт на новото управление и БСП пр/о/едаде родопчани и се обяви в подкрепа на „Дънди“. На 29 август м.г. в специално изявление пред вестник „Нов живот“ областният лидер на БСП-Кърджали Милко Багдасаров съобщи: „БСП гледа положително на златодобива на Ада тепе от канадската компания „Дънди Прешъл Метълс“. Ще бъдат създадени много работни места, от които районът ни се нуждае спешно. Надяваме се, че колегите от ДПС ще се солидаризират с нас. Хората в Крумовград искат работа и управляващите трябва да откликнат на техните желания. Позицията ни за златодобива на Ада тепе е част от цялостната ни стратегия за отваряне на работни места в областта“.

Според запознати решението предизвикало шок в местните червени организации, които преди изборите се скъсаха да обещават, че ще спасят крумовградчани от задокеанските алтънджии. Според запознати решението в полза на „Дънди“ било наложено в Изпълнителното бюро лично от Сергей Станишев, а после било спуснато императивно на областната организация на БСП-Кърджали.

„Димчо Михалевски плака след заседанието и дълго време ходеше посърнал. Каза, че няма да може да гледа в очите хората от Крумовград, които е предал. В крайна сметка той отказа да играе по техния сценарий“, разказа свидетел на партийната драма. С внезапната кончината на Михалевски жителите на Крумовград загубиха най-достойният си и ярък защитник в парламента. Единствената друга партия, която последователно защитава каузата на малката община срещу горямата корпорация, са „Зелените“.

В специална декларация по случая те обявиха: „Със зелената светлина, която ГЕРБ даде на концесията в Крумовград за разработване на златното находище „Ада Тепе”, от подобна съдба е заплашен и един от най-чистите и с богато биоразнообразие български райони – Източните Родопи. Особено сериозни там са опасенията дали водните ресурси в този сух, особено през лятото район ще бъдат достатъчни, за да съжителстват земеделието – основен поминък в региона и мината, за чието функциониране ще са нужни огромни количества вода (близо 2.9 милиарда литра годишно, според доклада за въздействие на околната среда).

Смятаме, че аргументите на Милко Багдасаров, председател на областния съвет на БСП за град Кърджали, цитирани в БТА и други медии в началото на септември 2013 г., за разкриване на нови работни места чрез мината в Крумовград, са политическо лицемерие в социално отношение. Не може за краткосрочни работни места, които, макар и с висока заплата, са нищожен процент за жителите в общината, да бъдат излагани на риск здравето и поминъкът на в пъти повече български граждани. Очакваме също по-малкия коалиционен партньор в управлението, ДПС, да защити здравето и доброто качество на живот на своите толкова многобройни и лоялни избиратели в региона.

В тази връзка предлагаме на вниманието на широката общественост и на заинтересованите политически сили следния пакет от мерки:

– многократно увеличаване на глобите при замърсяване на регионите и парични гаранции от страна на частните компании за покриване на щетите в случай на големи екологични аварии,

 – законодателна забрана за употребата на цианиди в златодобива, – изработване на здравна карта за засегнатите райони,

 – преразглеждане на съществуващите концесии и широк дебат върху условията за експлоатиране на българските находища от ценни метали (възможности за преминаване към разработване на находищата в смесени дружества с държавно участие минимум 50%; увеличаване на концесиите),

 – премахване на порочната практика за даване на концесии без търг при т.нар. „търговско откритие” и проучване на находищата от страна на държавата“.

След загубата на битката на съдебно ниво, последният рубеж на съпротива на гражданите си остава Общинският съвет, който е доминиран от ДПС. През годините местният парламент гласува множество позиции срещу заплахите за живота, здравето, земеделския поминък и природата в областта от отварянето на мината и флотационната фабрика. Играта на пинг-понг между общинските съветници, „Дънди“ и Административния съд в Кърджали може да продължи до безкрай. Или до следващото предателство.