Вчера в предаването „Още от деня“ по БНТ Красен Станчев, каза че не е сигурен, че управляващите ще успеят да прекратят концесията на „Лукойл“ за пристанище „Росенец“. „Договорът няколко пъти е преподписван, разглеждан, не е оспорван. По чл. 120 от Закона за задълженията и договорите всеки договор е закон, ако не противоречи на друг закон. Аз не виждам на какво противоречи този закон в момента. Юрисдикцията на ЕС изключва екстериториалност. Доколкото разбирам на „Росенец“ няма екстериториалност. Има ексториториалност на сараите на Доган там.“

Ембаргото засяга продукти и дейности, специално за Лукойл и петролопровода към Унгария има дерогация до края на следващата година, така че дейността на Лукойл като внос на суров петрол от Русия в този смисъл е освободена от забрани, обясни Станчев. „Санкциите за компании и индивиди. Нито към самата компания, нито към индивиди от тази компания има санкции обаче“.

Всички компании, които изнасят суровини от Русия за света си плащат така наречената износна такса или данък, износният данък на Лукойл към февруари или март тази година е някъде към 320 милиона долара, които се внасят в бюджета на РФ, обясни Станчев. „Оттам Лукойл продават онова, което те произвеждат някъде по света, включително в България, до преди известно време в Хамбург и Сицилия. И 70% от това производство се изнася за Украйна, защото ако няма дизел за Украйна, тя не може да се бие. Т.е. когато спрете износа, ако има такова нещо, на Лукойл, т.е. на продукти на Лукойл, то вие спирате помощта за Украйна. Аз не мисля, че това се харесва на Кремъл, а предполагам, че не се харесва и на Лукойл“.