Танковете, разработени за китайската армия три десетилетия назад, се оказват твърде тесни за съвременните военнослужещи. Това съобщава електронното издание Chinа Military Online, което се издава от Народноосвободителната армия на Китай.
Командването на китайските въоръжени сили е разпоредило още през 2009 г. проучване, което да се съсредоточи върху физиологията на военнослужещите. Сред основните заключения на доклада са е, че за последните 20 години китайските военнослужещи са „пораснали” със средно два сантиметра, и надебелели със средно 5 см.
Докладът, публикуван от Chinа Military Online отчита, че при тези показатели, веднъж във вътрешността на танка е напълно естествено военнослужещите да се чувстват „на тясно”, предвид, че машината е била конструирана пред 30 години.

В допълнение проучването отчита още, че констатираният феномен на промяна на средните физиологични параметри на военнослужещите се отнася и към стрелковото оръжие, което е „твърде късо” за ръста на съвременните войници и създава проблеми при точната стрелба.

Изследването е проведено сред 20 000 военнослужещи и резултатите от него ще бъдат включени в новите концепции на армията на Китай за оборудване и въоръжаване. Информацията не уточнява дали в резултат на доклада ще се наложи пълно обновяване на танковата и друга военна техника.