Френската военна операция по стабилизирането на разкъсваната от религиозен конфликт Република Централна Африка (РЦА) ще продължи най-рано до 2015 г., а по всяка вероятност и много след това.

Според информация на френското държавно радио RFI, делегация от десетима членове на парламента на Франция, която е била на официално посещение в столицата на РЦА, Банги, е получила официално искане за това от страна на новоизбрания президент Катрин Самба-Панза.

Парламентът на Франция трябва да се произнесе на 25 февруари за продължаването на операция „Сангарис” (бел.ред. – на името на екзотична африканска пеперуда), която френското военно командване започна на 5 декември 2013 г.

RFI цитира мнението на депутати от управляващите социалисти и опозиционните консерватори, които са заявили подкрепата си за продължаването на срока на операцията, и увеличаване на френския военен контингент.

В петък съветът по отбрана на Франция взе решение да изпрати допълнителни 400 военнослужещи в Централна Африка, с което общият брой ангажирани в „Сангарис” достига 2 000 души.

Новите подкрепления засягат както армията, така и полицейските служби, които ще се включат в съвместната европейска операция по сигурността. В началото на февруари Париж потърси подкрепа от ЕС за операцията РЦА и Блокът се съгласи да изпрати първоначално 500 военнослужещи, които да окажат съдействие на френските на място.

Очаква от края на този месец държавите-членки на ЕС да се включат в кампанията, като най-голям ангажимент до момента е поет от Германия.

Миналата седмица, по време на официалната си визита в САЩ, френският президент Франсоа Оланд се обърна и към Общото събрание с искане за ускоряване на изпращането на „сини каски” в РЦА. Според експерти хаосът, в който се намира африканската държава ще изисква присъствието на най-малко 10 000 души международен контингент.