България ще си сътрудничи със Северна Корея в областта на науката, образованието, културата, медиите. Това не е глупава шега, а съобщение разпространено от правителствената информационна служба в сряда.
От него става ясно, че кабинетът „Орешарски” е одобрил проекта на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между България и Корейската народнодемократична република. Периодът на действие на програмата е 2014-2017 г.
Съобщението на правителството за размяната на опит със Северна Корея в областта на медиите например съвпада с доклада на „Репортери без граници”, според който страната ни се е сринала до стотното място в класацията за свобода на словото.

„Изпълнението на договореностите, залегнали в документа, ще доведе до разширяване на връзките и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието, в т. ч. и чрез размяна на стипендианти, ще създаде възможности за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта“, е посочено в правителственото съобщение.

Предвид обстоятелството, че режимът на Ким Чен – ун е наложил пълна цензура, а опитите за прояви на различно от установеното мислене се наказват брутално, вероятно трябва да сме доволни. За сметка на това диктаторският режим не е известен с големи постижения в областта на културата и образованието, за сметка на тези при екзекуциите на цели семейства.

В духа на казаното до тук, няма как да не обърнем внимание, че сътрудничеството ни с „братския” севернокорейски народ, ще е тясно съсредоточено именно в областта на образованието . Сигурно имат програми в областта на физкултурата, от които да почерпим опит, ние пък ще ги научим на трудово. Или обратното.