Съединените американски щати са заплатили над 150 млн. долара на компании в Афганистан, които са свързани с финансирането на терористични нападения срещу американски военнослужещи и обекти. Това гласят заключенията в доклада на Специалния генерален инспектор за възстановяването на Афганистан (SIGAR), цитиран от телевизия ABC News.
В интервю за журналиста Даян Сойър, американският сенатор Джийн Шахийн, член на комисията по въоръжените сили към горната камара на американския Конгрес разказва, че това заключение „е равносилно на твърдението”, че САЩ са „финансирали директно талибаните, „Ал Кайда” и мрежата „Хакани”.

В доклада на SIGAR, изготвен на базата на данни подадени от Пентагона и Търговската камара на САЩ, са посочени 43 компании, свързани с терористични дейности.

Сред тях е пътно-строителна компания, която е частично собственост на един от лидерите на бруталната мрежа „Хакани”, които поеха отговорността за нападението срещу американското посолство Кабул през 2011 г., при което загинаха 16 души.

Секретно разследване на американската армия е установило наличието на доказателства, че компанията и нейните собственици са били директно замесени „в подпомагането на на мрежата „Хакани”, превеждайки между 1 и 2 млн.. долара на терористите, за да финансират техните операции.

Представител на компанията оспорва включването на фирмата в списъка и заявява, че става въпрос за сгрешена самоличност.

Въпреки констатираните заключения, Пентагонът продължава да отказва да блокира за постоянно компаниите, които получават американски държавни средства, на основание законови пречки, отбелязва ABC News.

„Причината, която ни дадоха (от Пентагона), че не е честно спрямо тези компании, че събраните доказателства срещу тях са секретни. Това е абсурд. Все едно да ги нападнем с безпилотен самолет в понеделник и да им дадем договор във вторник”, разказва пред телевизията Генералния инспектор  Джон Сопко.

Сопко, заедно с американските полеви командири и членовете на Конгреса са призовавали нееднократно Пентагона да вземе мерки, но напразно, коментира американската телевизия.

От ABC News са потърсили интервю с високопоставен представител на министерството на отбраната на САЩ, който е отказал срещата в последния момент. Опитите на телевизията да достигне до коментар от службата, която отговаря за договорите с компании-подизпълнители също са били безплодни.

От командването на американските въоръжени сили са изпратили до ABC News официално позиция, в която подчертават, че са въведени „строги процедури, срещу отдаването на подизпълнителски договори” на съмнителни компании. Според комюникето, по-голямата част от 43-те компании, включени в списъка, не са получавали допълнителни средства „в резултат на приложените мерки”.

Според  Джон Сопко армията на САЩ трябва перманентно да блокира изплащането на американски държавни средства за тези компании, на основание сериозността на информацията.

В доклада си до Конгреса на САЩ през юли Джон Сопко пише, че е „дълбоко разтревожен от факта, че американските военни могат да преследват, нападат и дори убиват терористи и техните поддръжници , но някои в правителството смятат, че същите тези хора не могат да бъдат възпрепятствани да получат държавни договори” със САЩ, завършва ABC News, като подчертава, че проблемът остава отворен.