Европейските институции обявиха днес, че са постигнали споразумение върху бюджета на ЕС за 2014 г.
Европейският парламент, който настояваше за увеличаване на бюджета с 1,4 млрд. евро се е съгласил да отстъпи: постигнатият компромис предвижда разходната част на бюджет 2014 г. да е на стойност 135,5 млрд. евро, срещу 136,4 млрд. които искаше законодателното събрание и135 млрд., които предлагаха държавите членки. Практически това означава спад с 9,4 % спрямо бюджет 2013 г., което отчита финансовите тежести, с които трябва да се съобразява ЕС, се уточнява в комюнике на Европейската комисия.
Бюджетното споразумение трябва да бъде формално одобрено от съвета на министрите и евродепутатите, респективно на 19 и 20 ноември.

Със затварянето на тази процедура също така се отваря вратата пред Европарламента за приемане на многогодишната бюджетна рамка на ЕС за периода 2014-2020 г.

Бюджетният спор, превърнал с в традиционен между институциите и държавите членки, е бил разрешен въпреки противопоставянето на „обичайните скъперници” Великобритания, Швеция и Дания, които се противопоставят на всяко увеличение в разходите.

Литовският заместник-министър на финансите Алгимантас Римкунас, чиято страна председателства ЕС, е заявил, че новото споразумение гарантира „финансирането на приоритетни сектори като икономическия растеж, заетостта и хуманитарните помощи”, с отпускането на допълнителни средства за справяне с кризата със сирийските бежанци.

По искане на Италия, след драмата край бреговете на Лампедуза преди месец, преговарящите са се споразумели да увеличат средствата, отпускани за Агенцията за наблюдение на европейските граници (Фронтекс).

Общо 62,4 млн. евро са предвидени следващата година за допълнително финансиране на транспортните инфраструктури и малките, и средни предприятия. Споразумението, постигнато след 16-часови преговори, финализира и последните корекции върху бюджета на ЕС за 2013 г., в който държавите членки настояваха да се включат допълнителни 11,6 млрд. евро.

По този начин са одобрени допълнителните 400 млн. евро, които ще бъдат отпуснати на жертвите от наводненията от 2013 г., които засегнаха Германия, Австрия, Чешката република и Румъния.