Колко мислите че плаща ЦРУ на дадена държава, за да поддържа секретен затвор на нейна територия? Съгласно разкритията на вестник Washington Post от миналата седмица сумата възлиза на „скромните” 15 милиона долара, които двама агенти на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ донесли в две „непроследими” картонени кутии на Втория човек в тайните служби на Полша през 2003 г. В замяна на сумата, американското разузнаване получило достъп до усамотена вила, в която да държи, разпитва и измъчва пленени екстремисти от терористичната мрежа „Ал Кайда”, включително и обявеният за организатор на атентатите от 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мохамед.

Репортажът на Washington Post предизвика вълна от реакции в самата Полша, където въпросът за тайните операции на американските служби, извършвани на полска територия, е тема за широк обществен дебат и недоволство още от първите разкрития за практиките през 2005 г.

Авторитетното американско издание Foreign Policy цитира мнението на полският сенатор-социалист Йозеф Пиньор, според когото правителството е продало конституцията на Полша за 15 млн. долара.

„Да продаваш човешки права срещу долари е унизително. Унизително е за полската демокрация, че функционира като недемократична държава”, заявява сенаторът пред изданието.

Премиерът през 2003 г., Лешек Милер, отхвърли в телевизионно интервю твърденията, че не може таен затвор на ЦРУ да е бил изграден без негово знание. Нещо повече, според него, след като произходът на парите, дадени от ЦРУ, е ясен, „тогава няма проблеми”.

И двете тези бяха оборени от действащият министър-председател Доналд Туск, според когото не трябва да съществуват „съмнителни финансови транзакции, които служат на чуждестранни сили на полска земя”. Туск настоя още, че неговото правителство няма да позволи на никой съюзник, „без значение колко е голям” да замесва Полша в ситуация, която може да накърни репутацията на страната.

В самата Полша обаче темата за тайните затвори на ЦРУ събужда горчивите спомени от историята. Полското издание на Newsweek публикува редакционен коментар, в който въпросът за разполагането на подобно „тайно” съоръжение на територията на страната беше сравнен с нацистките концлагери и сталинистките колонии за принудителен труд.

Въпросът за тайният затвор на ЦРУ доминира медиите в Полша последните дни, наравно с новините от събитията в Украйна. Пред FP сенаторът Йозеф Пиньор посочва, че съвпадането на разкритията на Washington Post със случващото се в Киев и други градове, вреди особено на имиджа на Полша на „демократичен модел” за съседната страна.

Разследването на практиките на ЦРУ на полска територия продължава вече пет години, но според наблюдатели властите нарочно избягват да назовават виновни и спъват процеса. През декември двама бивши затворници в тайното съоръжение подадоха жалби срещу Полша в Европейския съд по правата на човека и публикацията на Washington Post със сигурност ще им е от полза. А ако се стигне до присъда – което ще означава изплащане на финансови обезщетения на двамата мъже – това може да ускори разследването в самата Полша.