Между 2006 и 2009 г. хеликоптери за наблюдение извършваха редовни полети над северозападен Вашингтон, заснемайки с висока резолюция строежа на посолството на Китай на ул. „Ван Нес”. Летателните апарати принадлежат на Федералното бюро за разследване (ФБР), което иска да разбере къде е позициониран комуникационният център на посолството.

Но китайските работници в тази част на строителната площадка прикриват работата си като опъват платнища върху части от обекта по време на изграждането му.
ФБР също така следи движенията и заниманията на китайските строителни работници, които изграждат посолството, и са настанени в хотела „Дейс Ин” на авеню „Кънектикът”, с надеждата евентуално да вербуват един от тях.

Според китайски дипломат, негови колеги са засичали хора, за които предполагали че са агенти на ФБР, които под прикритие наблюдавали строителните материали и оборудване, използвани за изграждането на посолството, които са се съхранявали на футболното игрище на Университета на Окръг Колумбия, от другата страна на улицата от сегашната сграда на посолството на Китай. Дипломатът добави, че според китайските служители по сигурността агентите на ФБР са се опитвали да установят дали е възможно инсталирането на подслушвателни устройства в строителните материали, съхранявани там.

С тези думи започва обширен материал на експерта по въпросите на сигурността на авторитетното американско издание Foreign Policy Матю Ейд, посветен на нелегалните практики, прилагани от над един век от службите на САЩ срещу чуждестранните дипломати и представителства, разположени на тяхна територия.

Последните седмици усилията на Националната агенция за сигурност (АНС) да подслушва чуждестранни дипломати са в заглавията на вестниците по света. Но ФБР е в бизнеса с шпионирането на дипломати и разбиването на кодовете им много отпреди АНС. Наблюдението на китайското посолство е само част от много по-голяма операция по шпионаж. ФБР не само се опитва да открадне или компрометира чуждестранни правителствени, военни и търговски компютърни, телекомуникационни и кодиращи системи използвани на територията на САЩ, но и работи тясно с АНС за да пресича комуникациите на всяка дипломатическа мисия или международна организация на американска земя. С цялото уважение, криптолозите на ФБР вършат много по-секретна работа от тези на АНС, заради високата дипломатическа чувствителност на тези операции, ако някога бъдат разкрити публично.

От Панчо Виля до наши дни

Бюрото за разследвания, предшественик на днешното ФБР, следи дипломатическите комуникации най-рано от 1910 г., когато периодично разшифрова телеграфните послания между правителството на Мексико и конкретно революционно движение идващи и излизащи от територията на САЩ. И в продължение над един век, ФБР и неговите предшественици са агресивни участници в старото изкуство на заграбване на кодове и шифри. Пред юни 1916 г. агенти на Бюрото за разследване подмолно се сдобиват с копие от новия мексикански консулски шифър, след като пребъркват джобовете на дипломатически куриер, докато той ухажва „бързи жени” в един от неизброимите гранични бардаци по течението на Рио Гранде.

Малко се е променило в последвалия век. Въпреки създаването на АНС през 1952 г. с цел централизиране в една агенция на събирането и обработването на цялата кодова разузнавателна информация на САЩ, ФБР, което отказа да коментира информациите публикувани в този материал, никога не е прекратявало собствените си криптологични усилия, особено когато те са насочени срещу чуждестранни дипломати на американска земя

***

Броят на мишените в чуждестранните правителства, които са били следени от ФБР на територията на САЩ е огромен и продължава да расте. Данни на Държавния департамент сочат, че 176 държави поддържат посолства във Вашингтон, без Куба и Иран, с които американското правителство не поддържа дипломатически отношения, но имат свои секции, респективно в посолствата на Швейцария и Пакистан.

В допълнение, 115 от 193 членове на Обединените нации поддържат различни по размер дипломатически мисии в Ню Йорк. Отделно има 62-консулства в Лос Анжелис, 52 в Чикаго, 42 в Сан Франциско, 38 в Хюстън, 35 в Маями, 26 в Бостън и Атланта.

Събрани заедно има близо 600 посолства, консулства, мисии или представителства на чуждестранни правителства в Съединените щати, всяко едно от които е под някакво наблюдение от страна на агентите по контраразузнаване на ФБР. Само осем държави нямат каквото и да е дипломатическо представителство в САЩ, най-важната от които е Северна Корея.

Всяко едно от тези посолства и консулства до една или друга степен се наблюдава от легиона от агенти по контраразузнаване на ФБР. Но някои държави получават основната част от вниманието на ФБР, като Русия, Китай, Либия, Израел, Египет, Сирия, Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, Ирак, Афганистан, Индия, Пакистан и Венецуела. Кубинската и иранската секции във Вашингтон – както и мисиите им към ООН в Ню Йорк – разбира се също получават специално внимание.

Технически аспекти на дипломатическия шпионаж

Без изненада, по-голямата част от наблюдението на ФБР е от техническо естество. Например, със съществената техническо подкрепа на АНС и „големите три” американски телекомуникационни компании (AT&T, Verizon, and Sprint) ФБР подслушва телефони, включително мобилни и имейли на много дипломати. Полевите централи на ФБР във Вашингтон и Ню Йорк имат специални центрове за подслушване на комуникации, които специализират в събирането на всички телефонни, имейл и текстови съобщения и мобилни комуникации от и за всички дипломатически мисии с висок приоритет, 24 часа на ден, седем дни в седмицата. Според бивш източник от министерството на правосъдието на САЩ, за последното десетилетие тези изключително чувствителни подслушвания са дали възможност за разкриването на известен брой чуждестранни шпиони, заловени в момент на опит на кражба на държавни тайни на САЩ, както и доста по-голям броя случаи на индустриален шпионаж срещу американски компании.

От 1978 г. насам всички електронни комуникации, нормални и криптирани, между тези посолства и техните страни са били рутинно прехващани от програмата за пресичане на фибро-оптични кабели BLARNEY на АНС. Агенцията осигурява копия от тези прехващания, включително телефонни разговори и имейли на секретното подразделение на сигнално разузнаване на ФБР – Звеното по технологии за засичане на данни (Data Intercept Technology Unit DITU), разположено в базата на морската пехота в Куантико, Северна Вирджиния и до центровете за подслушване на Бюрото в Ню Йорк и Вашингтон.

ФБР също така използва голям набор от превозни средства или уреди за въздушно наблюдение, за да следи движенията на заниманията на чуждестранни дипломати и разузнавачи във Вашингтон и Ню Йорк. Някои от бусовете, летателните апарати и хеликоптерите, използвани от ФБР за тези цели, са оборудвани с устройства, способни да засичат разговори по мобилни телефони и други електронни форми на комуникация. А когато и това не работи, ФБР вика на помощ разбивачите с взлом.

***

Друга важна част от усилията за наблюдение на ФБР са насочени към подмолното влизане в тези дипломатически учреждения от името на АНС, която все повече зависи от ФБР, за да проникне в компютърните и телекомуникационните мрежи, използвани от посолствата и да компрометира системите им за информационна сигурност.

„Подмолните” операции на ФБР

ФБР усъвършенства тази нелегална техника, известна като Програма за Подмолно Проникване, по време на операциите по събиране на информация от времето на Студената война срещу Съветския съюз и неговите източноевропейски съюзници. Тези мисии остават строго секретни, заради дипломатическата чувствителност обграждаща проникването в посолства, както на приятели, така и на врагове. При един подобен случай през 1960-те, агенти на ФБР вкарват камион за смет в централния двор на Чешкото посолство посред нощ и избягват с кодировъчните машини на дипломатическата мисия, за да ги изучават кодоразбивачите на АНС.

В наши дни ФБР все още провежда тези високочувствителни операции. Специално подготвени екипи от ФБР агенти все още периодично разбиват с взлом чуждестранни посолства и консулства в САЩ, предимно в Ню Йорк и Вашингтон. В Ню Йорк, специален екип на взломаджии на ФБР е разположен в преработено складово помещение в Лонг Айлънд Сити, в Куинс, твърди бивш агент на Бюрото, който е бил разпределен там. Неофициалният обект и достатъчно голям, за да може ФБР да изгражда модели на външните фасади и вътрешностите на посолствата, които са определени за мишени на взлом. Подобен обект има и в Северна Вирджиния, където са изградени макети в реален размер на посолства във Вашингтон, за да могат агентите на ФБР да се подготвят преди извършването секретните операции.

За да улесни тези операции, ФБР има огромна библиотека от архитектурни чертежи, етажни планове, разрешителни за строеж и други документи, до които може да се добере, които се отнасят до разположението на всяко посолство или консулство в САЩ. Голяма част от тези документи са набрани в тясно сътрудничество с дирекцията по дипломатическа сигурност към Държавния департамент и униформеното звено на Сикрет Сървис, които осигуряват охраната на чуждестранните дипломатически представителства в САЩ. ФБР също така разпитва служителите по поддръжката на компютърното и телекомуникационното оборудване, отдадено за ползване на посолства и други дипломатически представителства във Вашингтон и Ню Йорк.

ФБР и АНС – взаимнозависими

След терористичните нападения от 11 септември 2001 г., темпото на нелегалните операции на ФБР, насочени към кражбата, компрометирането или влиянието върху чуждестранни компютърни, телекомуникационни или кодиращи системи, е нараснало с няколко величини. Според бивш служител на министерството на правосъдието, за последното десетилетие нелегалните операции по събиране на разузнавателна информация от първа ръка, извършвани от полевите централи на ФБР във Вашингтон и Ню Йорк са били изключително успешни в компрометирането на широк спектър компютърни системи и криптиращи технологии, използвани от чуждестранни правителства или корпоративни обединения.

В цял набор от сериозни случай, тези операции на ФБР са позволили на кодоразбивачите на АНС да проникнат в чуждестранни системи за кодиране, които допреди това са представлявали предизвикателство за техните конвенционални методи на криптоанализа. Например ФБР успява да осигури АНС с ежедневните промени в шифроващия ключ на системите за кодиране, използвани от страна от развиващия се свят. В друг случай, ФБР успява да вкара шпионски софтуеър в операционната система на компютър, използван от чуждестранна мисия в Ню Йорк, позволявайки на АНС да чете текстовете на дипломатическите грами, преди те да бъдат кодирани.

***

Но далеч най-продуктивния и чувствителен източник на разузнавателна информация за това какво се случва във вътрешността на посолствата и консулствата в САЩ е съвместната програма за подслушване на ФБР и АНС, известна като Close Access SIGINT. Тя позволява на ФБР и АНС да слушат какво се случва в сградите, използвайки широк спектър от секретни технически сензори, които се следят в реално време от постове, разположени в непосредствена близост до мишените.

Някои от тези операции включват използването на шпионски софтуеър, който вече е бил заложен в компютърните системи на посолства и консулства, което позволява на организацията за компютърни хаквания на АНС – Службата за операции по контролиран достъп (ТАО), да чете в реално време всичко, което се съхранява на индивидуални компютри или компютърни мрежи. Други са направени от SIGINT звеното на ФБР. Някои сензори периодично копират съдържанието на компютърните твърди дискове; друг сензор прави снимки на документи, които се разработват или разглеждат върху компрометираните компютърни системи. ФБР използва също така съвременни лазерни и акустични системи, за да описва и записва звуци, от набиране на текст на компютър, според източник, имал достъп до документите, разкрити от бившия подизпълнител на АНС Едуард Сноудън.

За да събира сигналите от тези нелегални сензори, ФБР използва фасадни компании, за да наема офиси с директен изглед към близо 50 посолства и консулства във Вашингтон и Ню Йорк. В други случаи, ФБР и АНС са инсталирали скрити приематели на покривите на тези посолства, за да събират информацията от инсталираните вътре нелегални сензори. Някои от тези маскирани приематели могат да се видят на покрива на сграда, разположена под директна права линия с посолствата на Израел, Китай и Пакистан в северозападен Вашингтон. Това е квартал, който е до болка познат на ФБР и неговите подслушвачи.