Чистките в администрацията е естествена форма на държавно управление, както за Бойко Борисов, така и за БСП; Реформаторският блок като необходима бъдеща „патерица” за ГЕРБ в следващ парламент; „Мишо” – нарушителят на парламентарните правила; Необходимостта „Атака” да останеш на власт; Ахмед Доган е най-дълго управлявалия политик в България, „Кой?”, Пеевски, Цветан Василен, …
С всяко следващо прочитане на интервюто на лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, дадено за Полина Паунова от „Медиапул”, трайно затвърждава усещането, че българският политически цирк спешно се нуждае от нови програма и изпълнители.

Уви, както нееднократно е изтъквано, българите като че ли по-голямата си част приемат политическата класа за даденост, сбор от личности, често пъти появяващи се от небитието, за да изчезнат пак там, след известен брой години неловки упражнения. С редки изключения на разни „сиви кардинали” и други „сенчести барони”. И толкова.

Фактите, изпъкващи от интервюто на Бойко Борисов, оправдават напълно това заключение. За съжаление. Защото диагнозата е „Стокхолмски синдром” – онова състояние, в което заложникът се привързва към похитителя от чувството за безицходица.

Коментарът дотък. Текстът на интервюто публикуваме без съкращения.

 

Внесохте вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарки за провал в сектор „Сигурност“. Какви са основните ви обвинения към правителството и към министър Цветлин Йовчев?

Вотовете на недоверие не са самоцел. В един такъв вот се получава максимално информация какво е направено, какво се прави, какво ще се направи и съответно опозицията може да каже своите претенции как политиката може да се промени към по-добро. Ние си даваме ясна сметка, че тези сили, които накараха Сидеров да изтегли внесеното от него предложение и вписано в графика на парламента, за размразяване на АЕЦ „Белене“, няма да го оставят да гласува против правителството.

Какви са тези сили?

Някаква сила може да накара Сидеров да се откаже от това, което месеци наред говори, това, което БСП месеци наред говори за „Белене“, могат да определят поведението му в НС. Че заради БСП и референдума им за „Белене“ похарчихме 14 милиона, сега получават Сидеров и искането му за размразяване на „Белене“ им идва на тепсия. Та те можеха да го размразят. И в този момент някаква сила се появява „Атака“ се отказват от идеите си. А коя е силата – само няколко дни преди това господин Йордан Цонев каза, че „Белене“ няма да има. Изводът, който ми се налага, че само ДПС може да накара Сидеров да си изтегли предложенията. Защото предишния ден лидерът на „Атака“ в КСНС защитаваше тезата, че трябва да има задължително АЕЦ „Белене“. Дори обвини президента в спекула, когато Плевнелиев каза, че енергийната ефективност е важна тема.

Все пак за вота на недоверие – с какво не се справя Цветлин Йовчев? Защото ДПС лансираха тезата, че това е ваша хитра идея, за да се отървете и от Цветан Цветанов.

Далеч съм от техните възможности за конспиративни идеи. Те имат такова образование, такова минало. Аз не мога така конспиративно да разсъждавам. Факт е, че битовата и организираната престъпност, контрабандата и бежанците имат заплашителни размери. За бежанците не се пише вече, имаше кампания, 2-3 дни се пишеше, но вестниците спряха да пишат, а бежанците си се разхождат, хиляди по София. Никой не знае къде са. Искам да получа информация за това. Като се зададат тези въпроси на вота, трябва да им бъде отговорено.

На въпроси от този тип се отговаря на парламентарен контрол. Целта на вота каква е?

Може и на парламентарен контрол. Не ги искаме, правим вотове. Срещу ГЕРБ имаше 6 вота, но те БСП и ДПС тогава ги правеха, за да си изговорят нещата.

Защо вот с тема „Сигурност“ не беше първият ви вот на недоверие?

Защото от началото Йовчев се справяше добре.

Протестите и искането за оставка на правителството обаче тръгнаха от назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тогава очакването и на протестиращите, и на извънпарламентарната опозиция бе, че ще поискате вот на недоверие именно заради скандалния избор.

Тогава така сме преценили.

Защо?

Оттеглиха кандидатурата.

Във ваше изявление твърдите, че в тази политическа ситуация „лидерите не могат да си кажат „добър ден“ по националните приоритети“. Защо?

Точно така е, ние със Станишев стояхме един до друг на КСНС и нито се погледнахме, нито се здрависахме.

Не наложихте ли именно вие този стил на противопоставяне на партиите, по време на вашето управление? Вие дойдохте на власт и сменихте цялата администрация, сега те идват на власт и на свой ред сменят цялата администрация.

Ни най-малко. ГЕРБ е управлявал четири години. И е нормално, когато ние победихме толкова категорично 2009 г. – имахме 117 депутата, а следващата партия имаше 40 души – да направим промяна.

С този избор хората казаха: „Направете, необходимата промяна, ние тези не ги искаме“. Ние изпълнихме това, което хората ни казаха, махнахме ги. Сега българите пак казаха – най-голямо доверие имаме в ГЕРБ. Българите не са казали „Имаме по-голямо доверие в БСП и ДПС“. Те не ни победиха, те загубиха изборите. Затова те защо махат нашите хора? Защо ще ми махат хората, като загубиха изборите? А ние като спечелихме, те, хората ни казаха: „Махнете ги тези“. А сега не е така – виждате парк „Българка“ в Габрово – те там БСП скачат срещу назначенията на ДПС. Защото третата по големина партия ръководи България?

По кои национални приоритети лидерите трябва да си „кажат добър ден“, ако ползваме вашия стил?

Европейските фондове, фискалната дисциплина, национална сигурност, образование и здравеопазване, електронно правителство и външна политика, за да не обикалят депутатите от БСП по Сирия.

Има ли вариант това да стане след следващи избори?

Изборите подреждат партии подред, нормално е да се направи стабилно мнозинство по важните теми. Демокрацията е казала – първата политическа сила да направи мнозинство, с този, който може. В Германия две крайно противоположни партии направиха правителство заради стабилността. Събраха се десни и леви.

Дорасли ли са политическите лидери у нас, в това число и вие, да направят управленска коалиция като в Германия?

Аз не считам, че в този момент и в тази обстановка е немислимо. Но за да си бъда чист пред съвестта, още в началото на това правителство предложих на управляващите ГЕРБ да им даде един депутат, а не да ползват Сидеров. Беше най-нормално да вземат Цецка Цачева, да си остане председател на НС и да им даде своя глас. Но те не го направиха. За подобно нещо в бъдеще не мога да мисля.

Имате ли готовност да останете в опозиция и ще управлявате ли пак, как смятате?

Разбира се, че имам готовност да остана в опозиция. Иначе затова ми е толкова важно Реформаторският блок (РБ) да влезе в парламента. Аз съм най-големият поддръжник на РБ да влезе в парламента.

България е парламентарна република, а вие сте опозиционен лидер, същевременно идвате сутрин на работа, регистрирате се, говорите с журналисти и си тръгвате.

Такава ми е тактиката. Аз отивам преди 8 часа. Всички депутати, които са ми важни за деня по точките в парламента, съм ги предупредил да са там. В този един час до девет давам указания по темите, или госпожа Цачева ми казва къде би била необходима моята подкрепа. След това идвам в централата (на партия ГЕРБ-бел.авт.), където отделям много време за всички структури – кметове, областни ръководства…Ако трябва да сменя някого – сменям; ако трябва, отивам някъде, за да не се карат.

В залата в НС има достатъчно хора от ГЕРБ, а аз съм в централата. За мен беше много важно да се заема с партията – докато бях премиер съм виждал парламентарната група два пъти, а съм бил на партийна сбирка веднъж. А и да ви кажа – усещането за такава близост с тези т.нар. управляващи прави нервната ми система толкова крехка, че гледам да не си го причинявам.

Обвинявахте Ахмед Доган, че не идва в парламента и не работи, може и той да е имал крехка нервна система?

Аз идвам всеки ден, но си тръгвам. Те (управляващите -бел.авт.) спят до късно, а аз ставам рано и отивам там.

По същество е същото – събирате някъде депутати, както вероятно и той, и давате указания, после партийците работят, а лидерите се оттеглят?

Така се прави. Така е правилно. А и моето е един тих протест срещу управлението. Знаете ли, че всяка сутрин Мишо Миков нарушава основни правила?! Пуска системата за регистрация и на 12-та секунда я спира, за да има нисък кворум и така да си приемат законите.

Нисък кворум поддържаше и ГЕРБ в предходния мандат под вещото ръководство на Искра Фидосова.

Разликата е, че Фидосова я няма никъде сега, свалена е от всички постове, а Мишо Миков, който дори не е спечелил изборите, е шеф на парламента.

Друга парламентарна тема – казвате, че „Атака“ е вредна. Вие също управлявахте с националистите?

Много е важно да говорим с факти. ГЕРБ имаше 117 депутати, после бяха Синята коалиция, после бяха РЗС, а чак след това „Атака“. Тогава светът бе в икономическа криза, ако аз бях казал – искам сам, не мога да управлявам, ето властта да иде при БСП, никой нямаше да ме разбере, щяха да ме бият с камъни. Тогава Синята коалиция ме подкрепи от трибуната на НС, подкрепи ме и РЗС, с шест месеца изпитателен срок. Преди да ползваме „Атака“, имахме гласовете на Синята коалиция и РЗС.

Не става въпрос за съставянето на кабинета, а за после – Синята коалиция спря да ви подкрепя, РЗС разпънаха постери, че ще ви уволняват, и останахте само с подкрепата на „Атака“. С подкрепата на „Атака“ ГЕРБ прие Изборния кодекс, лансирахте го като свой приоритет.

Затова аз съм си натрупал вече опит. Повече в управление без коалиционно споразумение няма да вляза. Няма да жертвам партията.

Т.е. вие признавате, че сте понесъл негативи от управлението с „Атака“?

Разбира се, че съм поел негативи. Нали сега ми го напомняте, това не е ли негатив? Но тогава Синята коалиция не постъпи коректно, казаха, че ще ни подкрепят, но не го направиха до край. В един момент се дръпнаха те, дръпнаха се другите и какво трябваше да направим ние? Предсрочни избори? Може би беше правилно.

Сам заговорихте за РЗС. Какво ви даде Яне Янев за кандидата за главен съдебен инспектор Веселина Тенева?

Една купчина документи, но той си ги взе. Веднага събрах хората ми от НС и казах, че искам или незабавно да изслушаме тази госпожа, или да се оттегли. И явно като е разбрала, че няма да има нашата подкрепа, си оттегли кандидатурата.

Ще сезирате ли прокуратурата за това, което Яне Янев ви е казал?

Ако Яне Янев прецени – нека си сезира прокуратурата. Той си има документите, не съм ги набавял аз.

Според закона, ако има подозрение за престъпление, ако следваме реда на правовата държава, вие трябва да съобщите за тази информация.

Аз не мога да знам дали има престъпление или не. Става дума за някакви имоти – дали са нейни, на сина, на майка й. Не съм разследващ орган. Нека Яне Янев си сезира прокуратурата, ако иска.

Казахте, че ще внесете кандидатурата на Съюза на съдиите в България за главен съдебен инспектор. Кое е истинското лице на ГЕРБ – това, което се съобразява и вслушва в ССБ или Цветан Цветанов, който оказа натиск и постигна уволнението на съдия Мирослава Тодорова; който кръщаваше полицейски операции на имена на съдии и който четеше СРС-та от трибуната на парламента?

Ние като партия сме имали само доверие, вяра и подкрепа към съдебната система. По време на управлението ми аз съм направил поне шест сгради на съдилища. Винаги съм смятал, че правителството трябва да се грижи за условията на работата на съдии, прокурори и следователи. Да могат тези хора да работят комфортно. Като бивш служител на МВР съм влизал в пререкания с прокурори и съдии. Когато бях премиер, обаче, не съм имал право да коментирам съда. Това е независима власт. И аз съм имал многократно разправии с Цветанов по тази тема.

Сега системата му го връща на Цветанов и той дълбоко се кае за много от действията си. Безспорно е, че МВР правеше много добри операции. Помните – наркотици, „Килъри“, грабежи. Но е като кацата с мед – малко катран да попадне, не става за ядене.

Специално аз съм имал много добро отношение към Мирослава Тодорова и към всички съдии от гилдията. Срещал съм се с тях и съм ги подкрепял. Моето разбиране е било, че като им осигуряваш нови сгради, те могат да съдят спокойно. Цитираните от вас случаи са капчици катран само.

В доклада си за корупцията в ЕС, в частта за България, ЕК констатира за вашето управление „наличие на политическа намеса в работата на прокуратурата и медиите, както и покровителстване на определени фирми при разследвания“. Става дума за разговорите ви с Ваньо Танов за случая „Мишо бирата“ и гостуването на бившия прокурор Кокинов и министър Мирослав Найденов у вас.

Това, което цитирате, е ясно потвърждение на поговорката, че за българския казан в ада няма охрана – никой не може да излезе от него. В този доклад половината обвинения са това, което сме говорили ние срещу БСП и ДПС, другата половина е това, което те са говорили срещу нас.

Светът се тресе, че службите в САЩ са подслушвали Шрьодер, Меркел. Да сте прочели някъде кой какво си е говорил? Единственият упрек е към този, който е подслушвал незаконно. Никъде в света не се толерира незаконно подслушване. Неслучайно законът е толкова строг и ясно разписан. По каква логика частни структури ще подслушват и записват разговори и после по тях ще ми се води разследване, както Йовчев каза. Това е незаконно. Все едно, за мен такива разговори няма.

Колкото до пивоварната на Михаил Михов в Мездра – митниците са отишли, намерили са нередности, взели са им лиценза, никой не им е помагал тогава. Те са си обжалвали, оправили са си грешките и съдът им връща лиценза. След два дни митниците пак отиват. Много е важно да се прочетат протоколите на митницата, ама на никой не му е изгодно да го говори това. По никакъв начин на тази компания никой не им е помогнал. Но това не се говори от Гьобелсовата пропаганда. Повтарят една лъжа сто пъти.

Цитирахте подслушванията на Меркел и Шрьодер, но там случаите са други. Те не са засичани с представители на друга власт, господин Борисов.

В този период, за който говорите, аз не съм никакъв. Не съм премиер, не съм депутат. С каква власт съм се срещал, като аз самият не съм власт по това време.

Вие откога се срещате с прокурори по този начин?

Откакто съм главен секретар. Десетки, стотици пъти, хиляди пъти съм работил с прокурори. Това ми е естествената среда. Но искам да кажа, той е дошъл при мен (Кокинов – бел. ред), когато аз съм никакъв.

А като пример с колко прокурори сте се срещал?

С николко.

Кой ви предложи тогава Сотир Цацаров за главен прокурор, защото в този разговор, докато сте никакъв, Николай Кокинов ви казва „Ти си го избра“, а в медиите името на Цацаров като главен прокурор изтече половин година, преди да бъде излъчен Висшият съдебен съвет, който да избере главния прокурор?

Някой е имал информация за това. Ние само подкрепихме Цацаров. Не съм давал аз информацията кой ще бъде главният прокурор. Ние го подкрепихме, но като съдия Цацаров бе един от най-добрите съдии.

Пред кого сте го подкрепили и от каква позиция – вие бяхте министър-председател, вашата дума не е ли оказала влияние за избора?

Не смятам така. Иначе нямаше да има разследвания срещу Цветанов, нито щяха да ме разпитват мен за Чакъра, Авиоотряд 28 и прочие. Това, че ми харесва Цацаров как е работил като съдия, защо да не мога да го кажа и да го подкрепя? Иначе не ГЕРБ е избирал главния прокурор. Дали сме само подкрепа.

Като заговорихте за подкрепа – в съглашение с ДПС, парламентарната група на ГЕРБ в предния мандат подкрепи за ВСС и Венета Марковска, с която стана скандал, както и тъста на Делян Пеевски. ДПС подкрепиха вашите кандидати.

В началото на интервюто казах, че през тези четири години съм виждал парламентарната група два пъти. Какво са правили в парламента – не знам. Занимаваха се депутати. Изцяло го бяхме доверили всичко в парламента на Фидосова. Приемам този грях, че съм се доверил и съм й дал тези права.

След злополучния избор на Пеевски, Сергей Станишев го описа като част от олигархията в България и като част от кръга на КТБ и Цветан Василев. Вие не отговорихте на идентичен въпрос. Не участвахте и в гласуването на Пеевски. Защо избягвате тази тема?

Познавайки характера си, прецених, че е по-правилно да не съм в пленарна зала. Тогава или не тогава, не помня, Волен Сидеров дойде пред моята банка да ми подмята пръстче, така че…

Описаният от вас случай със Сидеров не беше в деня на избора на шеф на ДАНС. Нека се върнем на него – защо не гласувахте „против“? Единственият недостатък на Делян Пеевски, според вас бе, че не е професионалист.

Да, това е контраразузнаване, това е служба, която лови шпионите на чужди държави. Там има наука. Що се отнася за подсмисъла на въпроса ви – като видите вестниците на Пеевски с каква помия ме заливат, ще ви стане ясно всичко. Пишат за Буда и Гоце – ужасни неща пишат. Това е минал период. Яростта в тези медии показва, че тези хора са недоволни от мен, затова са се обърнали срещу мен в този момент.

Значи са били с вас, за да са сега против вас. Защо са били с вас?

Ами явно са очаквали нещо. Но не им се е случило и сега са срещу мен.

Медиите им бяха с вас, ако ползваме вашата лексика, през цялото ви управление. Сега се обърнаха против вас, когато сте в опозиция.

Просто бяхме много силни и много концентрирани, непрестанно строяхме – метро, Дунав мост, „Тракия“, „Марица“. Имахме силна европейска подкрепа. Аз не мога да кажа на никоя медийна група каква медийна политика да има. Като бях кмет, бяха срещу мен, като станах премиер, станаха много мили, сега пак са яростни. Нямам как да им влияя. А и как да ида да кажа на някой: „Моля те, хайде да ме плюваш“.

Олигарх ли е Пеевски – смесвал ли е политическа и държавна власт с частни интереси за лична изгодна?

Това, което към днешна дата трябва да знаем за Пеевски е, че е депутат. Това го потвърди Конституционният съд. Не правя квалификации за хора. Знам, че ДПС правят квалификации към нас, към ГЕРБ, защото искат да ни унищожат, но ние ще съумеем да се защитим.

Нападате Станишев и Местан, не нападате Пеевски. Защо?

Станишев е лидер на партия, лидер на ПЕС.

Пеевски стана символ на протест, продължаващ повече от половин година.

И ние го подкрепяме този протест.

Искате да разобличавате Станишев и прочие, Пеевски не желаете.

Аз и Станишев не разобличавам. Имам факти – ето – дал е 9 доклада на ДАНС за организираната престъпност, ако Пеевски е давал доклади – ще кажа същото и за него. Работя на базата на факти. Като депутат от ДПС ние сме против Пеевски, той е ДПС.

Водите ожесточена кампания за 60-те хиляди евро на Моника Станишева, взети от Европарламента. По ваше време същата тази дама печели няколко проекта от различни министерства.

Думата „ожесточена“ не е правилна. Винаги съм казвал, че Станишев има умна и кадърна жена. Това, че е взела пари от Европарламента, не ме притеснява, не виждам нищо лошо да е е взела проект от там. Лошото е, че са ги върнали парите от проекта. По този начин признават, че има нещо нередно. Затова го вадим това като тема. Смятам, че е правилно да се толерират работещите и кадърните хора. И ако някой си е спечелил конкурс в някое министерство – това че е приятелка, жена, братовчедка, сестра или каквото и да било на Станишев, Местан или Доган – няма значение. Те имат право да работят. Иначе какво излиза – когато ГЕРБ е на власт, техните близки спират да работят, когато те дойдат на власт, близките на ГЕРБ спират да работят и така 4 години – едните ще работят, другите ще ги гледат, после обратното.

През май 2013-та, в началото на сегашното управление, вие заявихте, че искате предсрочни избори веднага. После поискахте да са октомври, после казахте да бъдат май тази година, сега искате да са октомври тази година? Защо отдалечавате във времето искането за предсрочен вот?

Аз съм практик човек и знам, че за да се случи нещо, трябва да има ресурс от време. Като видях, че август ще има ваканция, няма как да има избори октомври. Много хора бърборят, но аз знам сроковете. Позицията ми е една и съща. А и да не забравяме, че БСП половин година лъгаха, че трябва да се приеме нов Изборен кодекс, защото иначе щяло да се избере същото статукво. След ваканцията, ако бяхме настоявали за избори, щеше да стане със служебно правителство и необходимите срокове – декември. Декември да има избори, как щеше да стане това по Коледа? Дойде януари. Ако сега паднат, трябва да има избори април, май пък са еврозиборите. Всеки избор е 20 млн. лв. Затова заговорихме за избори „2 в 1“. Какво е значението, че ние ще си говорим?

Пет причини, поради които правителството трябва да подаде оставка?

Безумна кадрова политика – във всички министерства. Нови кредити от 4.5 млрд. лв и то за неща, които няма да доведат до икономически прираст. Небивала полицейщина и подслушване. Подменят истината. Достатъчни причини са това.

Пак не споменахте Пеевски, който взриви държавата. Защо?

Той е следствие на Доган.

Как отговаряте на въпроса „Кой?“

Преди малко ваш колега ме попита дали като казвам, че Доган е най-добрият политик, не смятам, че му правя комплимент. В политиката победител е този, който управлява. Ахмед Доган управлява най-много България. В политиката, както във футбола, можеш да играеш цял мач в защита и после с една контраатака да вкараш гол и да победиш – можеш да си трета политическа сила и да управляваш държавата. Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява.

Цветан Василев функция ли е на Ахмед Доган?

Ако тръгнем да обясняваме кой какъв е, ще стигнем до Прокопиев, до толкова много хора. Ще стигнем и до някое съдилище. Не виждам смисъл. За 24 години, Доган е управлявал най-много България, казах ви – медии и съд.

Медиите бяха благосклонни към вас 4 години, а Кокинов ви казва в онзи разговор за главния прокурор „Ти сам си го избра“. Усвоихте ли урока на Доган за контрола върху медиите и съда?

В съдебна система ние никога не сме се бъркали. А Кокинов не е класик. А и аз по никакъв начин не му отговарям. Много хора в България си мислят, че много неща зависят от мен, но това не е било така.

Защо да ви се моли Николай Кокинов от градски прокурор да го издигнете до апелативен, след като не е зависело от вас?

Да е станал някакъв? Не сме се месели в съдебната власт. А медийната империя – ГЕРБ няма медии. Един Фейсбук си имам само.