Партиен протест на ГЕРБ в Пловдив, митинг „Да на свободата, Не на омразата” на БСП с коорганизацията на ДПС на „Орлов мост” в София и Вечно дерби ЦСКА-Левски на Националния стадион „Васил Левски”. Така изредени събитията сами по себе си държат фитил на напрежение. Когато обаче са в един ден, малко са наивниците, които да смятат, че това е случайно, добронамерено и ще се размине тихо и кротко.
От изброените участници в груповата постановка накрая ще се окаже, че най-малко виновни ще са футболните агитки. Защото невинни със сигурност няма да има.
Събитията от 12 ноември около парламента обслужиха крещящата необходимост на ГЕРБ от мащабна демонстрация на сила. Лидерът Бойко Борисов обяви в сряда, че електоралните желания за протест срещу кабинета „Орешарски” ще бъдат задоволени. Проявата бе изпратена в Пловдив с наивното обяснение, че на София протести й стигат.

Стръвта се оказа достатъчно примамлива и всъщност постигна своята цел. „Дълго подготвян”, по думите на социалиста Янаки Стоилов, митинг за същия ден – събота, 16 ноември, бе обявен не от централите на БСП, а от „Жилото” в четвъртък. И както червеният митинг се кроеше тайно, избухна с очаквания за поне 50 000 симпатизанти от София и страната. Отново да не забравяме – с подкрепата на ДПС.

Политическото говорене в деня преди партийните прояви обаче издаде прикриваните под морални ценности истински цели на схемата „случайно съвпадение”. Лидерите на БСП и ДПС усилено се опитваха да прокарат варианта, в който до ексцесии няма да се стигне. Ако обаче това стане, тях не ги бройте. Обърнете се към ГЕРБ, които били в стремеж да „реставрират режима Борисов”.

„Преди два дни цяла България стана свидетел на опит за щурм на българския парламент. Опит за метеж. Това бяха организирани и докарани от Благоевград, Пловдив, Кюстендил групи на ГЕРБ, които се опитаха да превземат парламента”, заяви Сергей Станишев.

„Ние уведомихме МВР за маршрута, по който очакваме да дойдат нашите привърженици и се надяваме, че тази изява ще протече мирно. Не може да се очакват провокации от хилядите, които ще дойдат на митинга, защото те са мотивирани от надслова „Не на омразата”, подплати добрите намерения Лютви Местан.

По същото време в парламента представители на ГЕРБ изразяваха притеснения, че ще се стигне до „кървава битка”, а лидерът отправяше пламенни призиви във „Фейсбук”:

„Нека утре в Пловдив в 12 часа покажем, че сме много и сме силни. В противен случай означава, че си заслужаваме това управление. Призовавам всички, които са против това правителство и управление да дойдат на митинга, за да подкрепят оставката на Тройната коалиция”.

По-късно от централата на партията обявиха, че прогнозите им за са 20 000 души в Пловдив.

А иначе никой не си мерел митингите…

Всички тези обяснения обаче прозвучаха като предварителни извинения, сякаш това би отмило политическата наглост.

И тук идват удобните обвиняеми – ултрасите. След като няколко дни Станишев и Местан разпознаваха „бръснати глави” и опит за метеж на протеста, събитията в събота са на път да си намерят много удобна изтривалка за отговорност.

Свикнали да бъдат сочени с лошо обаче, Националният клуб на привържениците на Левски и най-голямата организация в сектора с привърженици на ЦСКА „Офанзива“ разпространиха декларации в петък. В тях те обявиха, че застават извън политическата схема и отговорността за евентуални сблъсъци ще легне единствено върху партийните интереси.

Режисираната за утре постановка е силно благодатна за политически дивиденти. При сблъсък ГЕРБ ще използва удобството на разстоянието и на заставането отстрани, а БСП и ДПС ще продължат рефрена с мобилизираните от ГЕРБ ултраси. А гражданите, гражданите отново ще бъдат използвани, манипулирани и заблудени. Или поне част от тях.