Държавни служители, които участват в протести срещу кабинета, ще бъдат освобождавани от работа. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на среща с граждански организации в петък.
„По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството – стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно невинаги успяваме, за да може да освободим администрацията от политически пристрастни фигури“, каза Орешарски в отговор на въпрос на гражданин, докога смята да търпи чиновници, които ходят на протестите, предаде Дарик радио в петък.

Думите му могат да бъдат разглеждани като скандални, тъй като само преди ден стана ясно,че столичната организация на БСП е изпратила до председателите на районните съвети окръжно писмо, в което се дава указание в митинга в подкрепа на правителството да бъдат мобилизирани „кадрите, които предлагахте като кандидати за заемане на длъжности в съответните държавни и други обществени служби”. Писмото на Калоян Паргов бе публикувано вчера от „Жилото”.

„Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично“, продължи Орешарски.

„Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност, на което и да е ведомство, не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи“, каза още Орешарски.