Гръцките власти, съвместно с американската Агенция за национална сигурност (АНС), са разкрили оръжейни пратки, изпратени от израелска страна за Иран, в нарушение на международните санкции срещу Техеран. Това съобщава електронното издание Times of Israel, като се позовава на разследвания на гръцки медии.

Пратките с резервни части за изтребители Ф-4 „Фантом”, са били заловени при две операции – през декември 2012 г. и след това през април 2013 г., е съобщил през уикенда гръцкия всекидневник „Катимерини”.

Новината е била широко коментирана в неделните новинарски предавания на израелските телевизии, но със задължителното уточнение, че източникът са чуждестранни медии. До момента не е имало официален коментар от Ерусалим на информацията, която ако е вярна ще представлява истински шок, предвид отношенията между Израел и Иран, пише Times of Israel.

Спецслужбите на САЩ са били в течение на информацията „в реално време” и по този начин резервните части са били заловени. Информацията предполага, че Израел също е бил в течение, коментират израелски медии, като според репортажа на местния Channel 2, е възможно да е ставало въпрос за секретна операция на разузнавателните служби.

Конкурентната телевизия Channel  10 посочва от своя страна, че „е имало случаи в миналото, в които алчността за пари” е била по-силна от националния интерес, намеквайки, че е възможно и наличието на корупционна следа.

Според публикацията на „Катимерини” гръцки съд е издал решение за конфискуването на товарите и прехвърлянето им на американските служби. Пратките са пътували от израелския град Бинямина Гив`ат Ада (бел.ред. – в района на пристанищния Хайфа), през гръцка компания, базирана в Атина, към Иран.

Регистрираната на името на британски гражданин от Солун компания се е оказала „фантом”, а самият мъж, чиято самоличност не се уточнява, е бил неоткриваем, се уточнява още в разследването на „Катимерини”. Вестникът обаче не посочва, кой е бил подателят от израелска страна.

Изтребителят Ф-4 „Фантом” е американски двуместен реактивен боен самолет, разработен в края на 1950-те и приет на въоръжение в военноморските сили на САЩ, припомнят наблюдатели. Широко използван до края на 1980-те, понастоящем е на официално въоръжение в седем държави, сред които Иран, който разполага с няколко ескадрили от модела, закупени от САЩ преди революцията от 1979 г.