Медиите по цял свят съобщават днес за „пионерското” решение на Сената на Уругвай да одобри законното производство, търговия и употреба на марихуана, с което страната се превърна в прецедент на планетата.
Социален експеримент, както я представя президентът Хосе Мужика или много хитър търговски трик на Монтевидео да се възползва от ситуацията, няколко месеца преди Световното първенство по футбол, което ще привлече в съседна Бразилия милиони туристи от цял свят?

Уникалното решение на уругвайската държава да поеме контрола върху производството и разпространението на марихуана безспорно я извежда с една дължина пред Холандия, Испания и американските щати Колорадо и Вашингтон, които толерират личното производство и консумация, при определени условия.

Одобреният от Сената на Уругвай закон предвижда три вида достъп до канабиса: собствено производство (до шест растения на човек), отглеждане в рамките на частни клубове (максимум 45 души и 99 растения) и продажбата в аптека под държавен контрол (40 грама на човек за месец). (??)

Въвежда се национален регистър на производителите и потребителите и продажбата ще е достъпна „само за пълнолетни хора, пребиваващи на територията на Уругвай”.

Властите в Монтевидео обявиха още през октомври, преди Сенатът да се произнесъл по закона, че ще фиксира като стойност, възприетата в страната „улична цена” на марихуаната, която възлиза на около 0,75 евро за грам.

Социалният експеримент, на който залага избраният през 2009 г. (и подлежащ скоро на преизбиране) президент Хосе Мужика, е с този ход да подкопае доходите на мощните наркокартели, като привлече средствата към държавната хазна, въведе директен контрол върху разпространението и потреблението, и да извърши „един опит за целя свят”, по неговите думи.

От друга гледна точка, кампанията за новото законодателство и актуалното му приемане, съвпадна много удобно и с едно от най-големите събития в световен мащаб, което се провежда в съседна Бразилия. Очакванията на експертите са страната да отбележи двуцифрен ръст в туристическия сектор за първите месеци на 2014 г., предимно благодарение на т. нар. „екологичен туризъм”. Около началото на летния сезон и с наближаването на Световното първенство по футбол, Уругвай вече ще е двойно по-притегателна цел за туристите за региона на Южна Америка.

Международните наблюдатели припомнят, че по същия начин властите в Мексико капилизираха върху „пророчествата на маите за края на света“, печелейки десетки милони долари приходи от туризъм в последния месец на 2012 г. Благодарение на масовата медийна психоза по темата, местата в хотелите в и около Акапулко за декември бяха продадени една година предварително, а на 20.12.2012 г. мексиканските власти продаваха дори правостоящите места на различните нива на древните пирамиди на маите.

При всички положения агитката на „Селесте” за Световното ще е най-усмихнатата и доброжелателна, със сигурност.

Така че, да им пожелаем успех в начинанието?