„Изненада ме начинът, по който се вземат такива решения, които могат да имат, и най-вероятно ще имат, сериозни последици за държавата и за отношението към България в рамките на ЕС”. Така министърът на външните работи Кристиан Вигенин коментира пред БНР най-новото постижение на българската политическа ботаника, гласуваното от Народното събрание вчера удължаване на мораториума върху забраната на чужденци да закупуват земя у нас.

Решението забраната да се удължи до 2020 г., в разрез с ангажиментите на България като държава член на ЕС, внесено от „Атака”, беше подкрепено от ГЕРБ и от изненадваща шпиц-команда от 55-ма социалисти, което тласна дори председателят на НС Михаил Миков да коментира липсата на познания по конституцията на България от страна на българските законотворци. Включително на тези от фракцията издигнала го за председател на НС.

Тъжното в тази картинка, е че дадената ситуация е поредния продукт на класическо българско политическо безхаберие, в частност що се отнася до правата и задълженията на България като член на Европейския съюз.

Според външния министър възможността народните представители да ревизират решението е малко вероятна, което ще принуди правителството „да се опита и да изпълни това решение дотолкова, доколкото е възможно”. Въпреки констатацията му, че решението на НС „не се базира на никакъв по-сериозен анализ дали наистина има такъв интерес към закупуване на българска земя”.

Друг е моментът, че съгласно ангажиментите на България към ЕС, страната има пълното право да запази забраната за продажба на земя на чужденци от трети страни. Ако наистина става въпрос за идея, генерирана от разум.

Основният въпрос в този ребус е: пречка ли е мораториумът за чужденци да закупуват българска земя? И отговорът е, не!

В България вече живеят трайно не малко изселници от европейски и други държави. В допълнение страната ни се опитва всячески от години да привлича чужди инвестиции в икономиката, което по дефиниция е свързано с дялови участия, съдружия в български компании и разбира се мистериозните „офшорки” с неустановени собственост и произход на капиталите, вклинили се във финансовия сектор, инфраструктурата и тн.

Тогава кому е полезен подобен недалновиден и откровено казано необоснован ход? 

На „Атака” със сигурност, защото се вписва в националистката реторика. Но и за социалистите, и за ГЕРБ, които ужким имат опит в европейската политика, участието в подобен законодателен фарс е поредното политическо самоубийство.

Най-малкото защото мораториумът за продажбата на земя на чужденци е договорен по същия договор за членство на България в ЕС, по който от 1 януари 2014 г. ще бъдат премахнати ограниченията за български работници на цялата територия на Блока. 

Явно „изненадата” на г-н Вигенин е единствената възможност за адекватна политическа реакция на правителството на банановата кора, подложена му от Народното събрание и от собствената му политическа група.

Surprise!