Парламентарното цвете, за чиито стопани бяха посочени депутатите от Коалиция за България, в моменти на нужда се оказа поливано и отдясно. Обединение между „Атака”, ГЕРБ и част от БСП осигури нов мораториум върху продажбата на земя на чужденци във вторник (22 октомври). Забраната изтичаше в началото на 2014 година, но с решението от днес тя бе удължена до 1 януари 2020 година.

Предложението на националистите беше подкрепено от 171 народни представители, „против“ гласува цялата група на ДПС и четирима социалисти, 12 депутати от левицата се въздържаха. 59 се оказаха социалистите, застанали зад продължаването на забраната, а по-късно стана ясно, че в групата са гласували по съвест.

Парламентът обаче си „изми ръцете”, след като с това си решение възложи на Министерски съвет да предприеме всички необходими действия за обявяването на мораториума и да подготви законодателни промени за налагане на ограничения при придобиването на земеделска земя (тази част от решението сама по себе си е в разрез с конституцията, тъй като обявяването на мораториум се прави от НС, а не от МС – бел. ред.).

Това се случи след повече от четири часа дебати, неочаквани политически конструкции в пленарна зала и предупреждение от Брюксел.

Европейската комисия може да откаже на България удължаване на мораториума, както направи преди дни с аналогично искане на Румъния. Говорител на ЕК заяви пред БНР, че Брюксел няма право да взима решение по този въпрос едностранно. За да бъде продължено действието на мораториума, трябва да бъдат приети промени в договора ни за присъединяване и той да бъде ратифициран отново от останалите 27 страни-членки.

Присъединителният договор на ЕС с България не предвижда никаква възможност за удължаването на мораториума. ЕК предупреди, че ако страната ни не отвори пазара си от предвидената дата – 1 януари 2014 година, ще започне наказателна процедура.

Точно поради тази причина по-рано парламентарната комисия по външна политика не подкрепи проекторешението на „Атака”.

Това обаче не спря НС да го стори, след като пленарната зала се изпълни с рядък патриотизъм към родната земя, мисъл за бъдещото и сигурността на България и загърбени партийни различия. Привидната добронамереност на депутатите спасители на „златните български равнини” обаче са връх на цинизма, тъй като чужденци могат да купуват земя у нас и сега. Достатъчно е да регистрират фирма на територията на България, защото законодателството не се интересува с какво гражданство е собственикът.

А призиви със съдържание „Гласувайте със сърцата си на българи. Днес е денят” (Волен Сидеров – бел. ред.) са меко казано лицемерни.

Докато вървяха дебатите в парламента, отвън земеделският министър Димитър Греков генерализира, че българската земя не е интересна за ползване от чужди инвеститори, защото е раздробена. Президентът Росен Плевнелиев избяга от лична позиция, като заяви, че България трябва да спазва договореностите, които е подписала.

Две почивки накъсаха обсъждането на мораториума, през които групите на ГЕРБ и „Атака” прецизираха и съгласуваха текстове по проекторешението. Същият тандем блокира исканията на парламентарния лидер на ДПС Лютви Местан за отлагане на темата.

Интересното е, че в българската политическа призма от миналата седмица се наблюдава „възраждането” на един хибрид от съвсем близкото минало. Семето бе посято от лидера на „Атака” Волен Сидеров, който в началото на октомври изтъкна важността на партията си за работата на парламента, сравнявайки я със стайно цвете. Минути по-късно председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разкри вида на цветето – фикус, който социалистите си отглеждали.

От няколко дни обаче се оказва, че този фикус се радва на цветарски грижи и отдясно. ГЕРБ и „Атака” споделиха сходство в принципните си позиции по силно популистки теми, като ситуацията с бежанците, а както днес се оказа – и продажбата на земя на чужденци. Вероятно съвсем скоро ще стане ясно и на каква цена е била изтъргувана „победата“ на националистите, след като ГЕРБ даде заявка за нов вот на недоверие с тема „бежанци“.

Националистите ликуваха след приетото решение и го нарекоха „победа”. Сидеров се похвали, че не са се подали на „редакциите” на ГЕРБ и БСП и текстът е минал в оригиналния си вид. Според неговото разбиране държавата по никакъв начин не се конфронтира с Брюксел, „просто си отстояваме нашето”.

„Не е нужно договорът с Евросъюза да се ратифицира от всички 27 държави. Достатъчно е да направим вътрешни законодателни мерки, с които да си запазим земята. Евросъюзът нито ще ни изключи, нито ще ни наложи санкции, нито ще ни бомбардират. Тези плашила са излишни”, каза той.

Светлата картина, която описа обаче, тотално остана без контраст пред силното притеснение, което изрази председателят на парламента Михаил Миков, според когото България ще има тежки проблеми с европейския си образ.

Предупреждения дойдоха и от единствената партия, гласувала цялостно „против”. Лютви Местан обяви, че ДПС ще поиска от Конституционния съд да обяви днешното решение за противоконституционно. Движението не разполага с необходимия брой депутати, за да сезира съда и ако не получи подкрепа в парламента, ще се обърне и към държавния глава.