Израелски специални части са взели на абордаж търговски кораб, на борда на който е открит голям оръжеен товар с произход Иран и предназначен за Ивицата Газа, съобщава електронното издание The Times of Israel.

Командоси от елитното подразделение „Шайетет 13” на израелските военноморски сили са щурмували кораба „Клос-С”, плаващ под панамски флаг около 5 часа сутринта местно време днес. При операцията членовете на екипажа на плавателния съд не са оказали съпротива.

При първоначалния оглед на борда на кораба са открити балистични ракети с обсег до 200 километра, като броят им не се уточнява от израелското издание.

Операцията е проведена на 1 500 км от бреговете на Израел, в Червено море, в близост до границата между Еритрея и Судан. Израелските служби са следели кораба от няколко дни, преди да лансират десанта. На борда на плавателния съд е имало 17 души екипаж, които са били разпитани от израелските сили за сигурност.

Корабът е отплавал от Иран преди десет дни и е трябвало да достигне до Судан утре, откъдето оръжията на борда е трябвало да бъдат внесени контрабандно в Ивицата Газа.

Плавателният съд е бил взет на буксир към израелското пристанище Ейлат, където ще бъде извършена щателна проверка на товара му.

За операцията в реално време е бил информиран израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, който е на официална визита в САЩ.

Въоръжените сили на Израел са публикували изявление, в което заявяват готовността си да продължат работата срещу усилията на Иран да въоръжава „регионални терористични групировки”.

Допълнителни подробности за израелската операция на се съобщават. Новината за заловената оръжейна пратка идва в момент на затопляне на отношенията на Иран със Запада след пробив в преговорите за ядрената програма на ислямската република.

Израел е един от най-яростните противници на размразяването на отношенията с Иран, като според израелската държава Техеран продължава тайно да води милитаристична политика.