Целият свят приветства новината в неделя сутринта, че западните страни и Иран са договорили в Женева споразумение за ядрена де-ескалация на ислямската република, в замяна на частично сваляне на международните санкции. Целият свят, без Израел, чийто премиер Бенямин Нетаняху обяви идването на Апокалипсиса. Саудитска Арабия – най-големият идеологически враг на Иран в района на Персийския залив, приветства сделката за иранската ядрена програма като крачка в посока пълното премахване на оръжията за масово поразяване от Близкия Изток.

Дипломати и анализатори са единодушни, че договорката Иран да прекрати програмата си за обогатяване на уран, да се откаже от запасите си от 20% обогатен уран и да спре изграждането на реактор за тежка вода, който може да произвежда плутоний, е най-доброто възможно мирно решение на продължаващата трето десетилетие международна изолация на ислямската република.

В замяна западните страни ще свалят от следващия месец серия международни санкции, включително за износ на ирански петрол, за да помогнат на сриващата се икономика на страната.

За премиера на Израел обаче ядреното споразумение е „историческа грешка”, въпреки че иранската дипломация практически отстъпи от всички позиции, което защитаваше досега. Нито Бенямин Нетаняху, нито някой високопоставен израелски представител е успял досега да обясни в какво се състои „грешката”. А истината е, че тя се състои единствено в това, че Израел губи основното си оръжие за идеологическа пропаганда – „иранската ядрена програма”.

Изолиращият изпадна в изолация

С позициите, които отстоява на международната сцена и натискът, който упражнява в името на собствената си самозащита, еврейската държава сега е изправена пред пълна дипломатическа изолация и единствената подкрепа, на която все още може да разчита е от страна на ултра-консервативните фракции републиканци в американския Конгрес, които веднага се опълчиха на сделката, най-малкото заради участието на държавният секретар Джон Кери в преговорите. 

Израелските медии във вторник съобщават, че всички световни сили, участвали в преговорите за иранската ядрена програма са изпратили официални комюникета до правителството на Бенямин Нетаняху последните два дни – по публични и дипломатически канали – в които настояват, че временното споразумение с Иран е „фе акомпли” (от френски – fait accompli, „свършен факт”). Западните дипломати настояват също така вместо да се оплаква, Ерусалим да приеме реалността и да продължи на основата на това споразумение.

„Може би е време Израел да разгледа и други дипломатически варианти, освен вечната сприхавост”, написа коментаторът на лявоцентристкия израелски вестник „Аарец”.

Което очевидно не е намерението на Бенямин Нетаняху, който вчера е изпратил съветника си по националната сигурност Йоси Коен във Вашингтон, да търси обяснения и подкрепа.

Едновременно с това в Иран, където населението живее близо 20 години под международните икономически санкции (от 1995 г. насам, когато са наложени първите такива от САЩ) новината за ядреното споразумение, което ще доведе до отваряне на ислямската република към света, беше посрещната с възторг. Постингът в социалната мрежа „Фейсбук”, в който иранският външен министър Джавад Зариф потвърждава информацията, е бил  харесан от 164 000 души само в първият час от публикуването му, съобщават местните медии, цитирани от западни издания.

Повечето вестници в Иран също застават на страната на споразумението, като според реформаторския „Арман” Джавад Зариф трябва да получи „златен медал” за сделката, докато „Етемад” разказва за емоциите на населението и безсънната нощ по иранските градове в очакване на новината, че страната се отваря към света. Само част от по-консервативните издания коментират споразумението с довода, че „САЩ не са достойни за доверие”.

Но предвид, че споразумението е основно дело на европейската дипломация, в лицето на Върховния представител Катрин Аштън, докато Джон Кери в Женева отиде да си купи швейцарски шоколадови бонбони, (отчетено от международните наблюдатели на преговорите в Женева като положителен знак), този довод няма голяма основание.

Притиснати до стената

И независимо, че Израел крещи с пълно гърло „Измама!”, за всекиго е ясно, че ядреното споразумение е всъщност успешният продукт от международните санкции и пълната  изолация, в която беше поставен Иран последните две десетилетия. До голяма степен благодарение на активното израелско лобиране и пълната американска подкрепа за него.

Първият законно избран президент на Иран, Аболхасан Бани Садр, който живее в изгнание във Франция от 1980 г., коментира пред френската телевизия „Франс 24”, че режимът в Техеран не е имал „друг избор освен да приеме споразумението защото сам се е поставил в пълна безизходица”.

„Икономиката на страната е на ръба на силите си. Режимът е мразен от населението, от части заради нетърпимите вече репресии и корупция, които го характеризират. Това, което се случи в Женева беше пълна капитулация, защото режимът предаде всичко, което отстояваше досега, без да получи реално нищо в замяна. Приемайки постоянен контрол върху ядрената си програма, той прие постоянен контрол върху иранската икономика, чрез санкции, налагани от доминираща икономика, тоест Западът. Което означава, че докато има ядрена програма, ще има такъв контрол”, коментира първият президент на Иран.

За Израел обаче е изключително трудно да приеме капитулацията на архи-врага си.

Вярно е, че влиянието на Иран в региона не е за подценяване, но основният ефект (на който разчита Западът) от това международно отваряне е именно да се изкарат наяве отношенията на Техеран с държави като Сирия и Ливан, и индоктринираните от него групировки като „Хамас” и „Хизбулла”, за да се използва ислямската република като посредник в разрешаването на бушуващите конфликти. За Иран е от огромен интерес да стане силен дипломатически играч в Близкия Изток, но как ще се развие тази ситуация в дългосрочен план, никой не може реално да предвиди

Може пък персите, наистина, да се окажат най-хитри.