Хората, които се притесняваха, че БСП е „пета колона” на Москва и приема само рубли, може вече да са спокойни. Посещението на икономическия министър Драгомир Стойнев доказа, че червените са готови да слугуват и на Вашингтон, а освен това работят с долари.

По време на визитата си Стойнев видял най-хубавия, най-прекрасния и най-евтиния атомен реактор – производство на „Уестингхаус”, и веднага реши да го предложи за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” без търг и конкурс.

Министърът вече бил намерил и финансиране – американската „Ексимбанк” била готова да осигури до 70% от средствата без да е ясно още кой ще пие и кой ще плаща. Стойнев допусна, че могат да бъдат осигурени и до 400 млн. евро държавни гаранции, а при определени условия проектът да бъде изцяло собственост на БЕХ.

Рядко се случва енергиен министър да ходи на шопинг за атомни реактори, подобно на мутреса из бутиците на Милано. Драгомир Стойнев донесе и друг проект, за който да лобира – „Дженерал Електрик” напирали да строят, също без конкурс, 9-и и 10-и блок в държавната ТЕЦ „Марица Изток 2”.

Опозицията в лицето на ГЕРБ и извънпарламентарният Реформаторски блок веднага заподозряха, че правителството е готово да предаде националните интереси и да даде тлъста хапка на САЩ, срещу което янките да дръпнат юздите на своите питомци от кръга „Капитал” и протестите да затихнат.

„България ще излезе от международната изолация не когато сегашното правителство, което било доказано свързано с мафията, отиде да се подмазва на Вашингтон, а когато си подаде оставката и на власт дойде друго, което се ползва с доверието на своите европейски и евроатлантически партньори”, заяви Радан Кънев.

ДСБ и ГЕРБ засипаха с критики проекта „американско Белене” и охладиха надеждите на кабинета, че прощатските сили ще клекнат под командата на Вашингтон. Мощен ропот срещу далаверата с «Уестингхаус» се надигна в самата БСП.

Социалистите от миналото лято в продължение на 7 месеца бяха впрегнати в истерична кампания за строежа на АЕЦ «Белене», която приключи с референдума през януари 2013 г. Партийните членове бяха мобилизирани да агитират, че руската технология е най-.модерната и най-безопасната, а двата блока ще ни излязат без пари, тъй като Русия била готова да строи за собствена сметка, а после да изплати инвестиция от продажбата на ток и да подори АЕЦ-а на България.

Станишев посочваше числа между 4,3 и 6,3 млрд евро, докато консултантът HSBC беше заковал цена от 22 млрд. лв заедно с ескалациите и оскъпяванията на апаратурата, съпътстващата инфраструктура и лихвите по кредитите. Най-големият страх на русофилите в партията е, че далаверата с „Уестингхаус” изцяло зачерква Втора Атомна.

Още преди да стане явно сделката на Стойнев, Румен Овчаров даде по БНТ следната мрачна прогноза: ”Заровихме три милиарда лева в Белене и се отказахме, сега ще заровим три-четири милиарда и в Козлодуй и ще се откажем, а после хората ще протестират по улиците”. Сергей Станишев на няколко пъти преди и след изборите обеща да рестартира Белене. Министър Стойнев също нееднократно се зарече, че ще бъде подготвен икономически анализ, който да докаже нуждата от Втора атомна.

Оказва се обаче, че въпреки всички уверения правителството все още не е поръчало изготвянето на икономически анализ. „БЕХ няма капацитет да изготви подобен анализ. Той трябва да бъде поръчан на външен консултанти като HSBC или да се осъществи с помощта на Международната асоциация за атомна енергия. Не виждам правителството да прави нещо в посока да рестартира проекта „Белене”, коментира Румен Овчаров.

 Той начерта и най-мрачния сценарий за българската енергетика, в която взаимните задължения са стигнали 6 милиарда лева. Овчаров смята, че следващата крачка е България да загуби арбитража с „Росатом” в Париж.

„Тогава изведнъж ще дойдат едни добри хора и ще кажат: „Добре, ние ще спасим НЕК, само че ВЕЦ-овете и енергопреносната мрежа – активите на НЕК, ще трябва да ги вземем”, предвиди бившият икономически министър.

Сигурен знак, че руските интереси в енергетиката са застрашени дойде от „Атака”. Докато министър Стойнев оглеждаше реакторите в щатите, Сидеров и компания внесоха проекторешение за рестартирането на „Белене”. Националистите, които държат в ръцете си правителството на БСП и ДПС, притиснаха червените в ъгъла.

Сергей Станишев успя да се измъкне с думите, че България може да строи и Белене, и Козлодуй. Предвид огромните дългове, излишък от производствени мощности и слаб пазар на ток в региона е ясно, че едновременната реализация и на двата проекта е невъзможна. Екипът на Станишев заложи на „Уестингхаус” в отчаяна кампания за спечелване на доверието на Белия дом и опит за преодоляване на международната изолация.

 В същото време проруското крило в БСП и в „Атака” е изнервено до крайност заради вероятността „Белене” да изгори и е възможно да премине в открита атака, която да застраши кабинета повече от рехавите вече протести.

Войната на рубладжиите срещу доларджиите в тройната национал-социалистическа коалиция вече избухна.