Новината, макар и да звучи потресаващо всъщност е доста страшна – „инструктор” на терористична групировка в Ирак по непредпазливост взривил себе си и още 21 „новобранци” докато ги обучавал как се зареждат автомобили с експлозиви. Това съобщава Associated Press като уточнява, че благодарение на злощастният инцидент иракските власти научили за съществуването на нелегалния „тренировъчен полигон” в отдалечен район, отвъд северните предградия на Багдад.
При последвалата полицейска операция в района били арестувани над 20 членове на терористичната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ), които наскоро бяха официално отлъчени от „Ал Кайда” в изявление на нейния лидер Айман ал-Заухири.

Екстремистите били на урок по изработване на т.нар. „шахидски” пояси (с експлозиви) и коли-бомби, когато едно от устройствата било задействано по невнимание, твърдят полицйски източници на агенцията. При пристигането на място, властите задържали 12 ранени терористи и още 10, които се опитвали да избягат невредими.

При претърсването на „комплекса” били открити седем готови коли-бомби, и неуточнен брой пояси и крайпътни взривни устройства

Агенцията уточнява, че „инцидентът” е възникнал в същия момент, в който председателят на парламента на Ирак Осама ал-Нуджияфи е оцелял невредим след опит за атентат с кола-бомба в северния иракски град Мосул. Отговорността за опита за покушение е била поета от ИДИЛ.

Въпреки злощастният случай, фактите показват, че екстремистите, които до края на 2013 г. се сражаваха в Сирия, възнамеряват сериозно да укрепят присъствието си в Ирак.

След като изостави „джихада” срещу режима на Башар Асад ИДИЛ се опитва да се наложи като основна сила в откритото недоволство на сунитите срещу политиката на доминираното от шиитското мнозинство правителство.  Заредените с експлозиви автомобили се смятат за едно от най-смъртоносните оръжия за терор, използвани от групировката, често пъти в серии от координирани взривявания на различни местоположения.

В началото на годината въоръжени екстремисти установиха контрол върху градовете Рамади и Фалуджа – в сърцето на населените предимно със сунити централни части на Ирак. Ситуацията силно напомня за близо едногодишната обсада на Фалуджа, по време на съпротивата срещу американската инвазия през 2004 г. Наличието на тренировъчен лагер толкова близо до Багдад (95 км.) показва също така и сериозни пропуски във вътрешното разузнаване на Ирак.

Наскоро Конгресът на САЩ се произнесе положително върху сделката за продажбата на щурмови хеликоптери „Апачи” на иракските власти. Тактическото въоръжение се смята за универсалното средство за водене на война в градски условия и особено ефективно при превземането на Фалуджа преди 10 години.

Иракската армия започна офанзива срещу екстремистите на 26 януари, която продължава и досега, с променлив успех. По-голямата част от въоръжените сили на Ирак са от месец ангажирани в прочистването на екстремистки лагери и съоръжения в пустинната провинция Анбар, по протежение на западните граници на страната със Сирия.