„Трябва да запазим хладнокръвие и да се опитаме да влезем в диалог (бел. ред. – с протестиращите), но те отказват да се срещнат с мен. Техните инициатори предпочитат да останат в сянка. Междувременно ние работим за възстановяването на нашата икономика. Това е основният проблем тук”. Така министър-председателят на България Пламен Орешарски коментира пред френския всекидневник Le Monde обществено-политическата ситуация в България, на фона на продължаващите пети месец протести срещу кабинета му.

Според него цялата година е преминала под знака на демонстрациите, започнали още през февруари срещу „бившето дясно правителство” и сегашните демонстрации срещу неговото управление „имат политическата подкрепа на десните партии”.
„Нямат какво друго да поискат, освен оставката ми”, настоява Орешарски, като отхвърля след това пренебрежително въпроса на френския вестник за провокиралото демонстрациите избиране на Делян Пеевски за директор на ДАНС с коментар, че става дума „за политическо решение”, което „своевременно е било поправено”.

Премиерът подчертава,че много правителства управляват с парламентарно малцинство, какъвто е неговият случай, но не смята че „решението е провеждането на нови избори”, защото няма да помогнат за „разясняване на ситуацията”, и ще доведат до серия от вотове, „докато правителството получи необходимото мнозинство”.

Пламен Орешарски признава, че проблемът с корупцията в българското общество съществува от 1990-те, но „някои политици я осъждат, когато са в опозиция и не променят нищо, когато са на власт”. 

„Тези взаимни обвинения в корупция ни навредиха много. Време е за действие. Трябва да се концентрираме върху прозрачни правила и процедури. Основните закони ще бъдат предадени на службата за борба с корупцията”, цитира Le Monde думите на българския премиер.

В отговор  на настояванията на журналиста от изданието, че „всеки предшественик” на Орешарски „е обещавал да се бори с корупцията”, но „политиците рядко са обект на съдебно преследване, а ако са, рядко са осъждани”, именно заради „корумпираната съдебна система, премиерът заявява, че най-важното е „подсилването на законите и тяхното прилагане”.

„Не мога да коментирам съдебната система, но ще подобрим условията за труд на съдиите. Много внимателно следим наблюденията на Европейския съюз за подобряване  на съдебната система. Важно е за нас”, казва Пламен Орешарски.

Според него „ксенофобската партия” „Атака” „не присъства в управлението”, но са важни в парламента за постигането на кворум и „представляват мнението на част от мнението на част от българското общество”.

Относно настъпилата кризисна ситуация със сирийските бежанци на българска територия, премиерът изтъква, че е благодарен на ЕС и Върховният комисариат за бежанците на ООН за подкрепата, но тя „не е достатъчна”. Според него изграждането на стена на границата с Турция „няма да реши всички проблеми” с бежанците, но ще позволи допълнителен контрол на потока, което „е в интерес на България и на Европа”.

На заключителния риторичен въпрос, „кога България ще влезе в Шенгенското пространство” Пламен Орешарски отговаря, че решението зависи от „подобряването на доверието на партньорите (бел. ред. – европейските, по всяка вероятност) в нас”. Според премиера в отговора на този въпрос е важно да се подчертае, че България е в „топ 5 по бюджетен дефицит на европейско ниво” и „преходът от една икономическа система към друга е труден” (бел. ред. – ?). Въпреки това, той е „оптимист за бъдещето на нашето икономическо развитие”.