Докато западните държави се опитват да преодолеят икономическите си затруднения, Китай продължава да заздравява връзките си с развиващите се пазари по света и изглежда, че Източна Европа е попаднала в мерника на Пекин, коментира международният наблюдател на телевизия Al Jazeera Кит Джилет, в свой разширен репортаж.
Новият китайски министър-председател Ли Кегянг е актуално на тридневна визита в Румъния, която ще продължи до сряда, за да се срещне с лидерите на 16 Централно и Източноевропейски държави, на среща на върха в Букурещ, на която ще се обсъжда търговското и икономическо сътрудничество.
Това е първото посещение на китайския министър-председател в региона и първото на китайски лидер в Румъния за близо две десетилетия. И може да предизвика нервни погледи от страна на западните членове на Европейския съюз, чиито централни и източни континентални съседи продължават да развиват независими взаимоотношения с най-бързо растящата свръх-сила в света.

Паралелно на срещата на лидерите е предвиден и Китайско-Централно и Източноевропейски икономически и търговски форум, със стотици китайски и европейски бизнесмени, дошли в Букурещ, за да присъстват на среща, насочена към развиване на отношенията между региона и Китай.

Първият подобен форум беше проведен през 2011 г., а според медийни публикации делегация от 300 китайски директори на компании се очаква да присъства този път.

Експанзия по цялата източна граница на ЕС

Докато Западна Европа е все още разсеяна от глобалната рецесия и продължаващите кризи в страни като Кипър, Гърция и Испания, Китай започна да засилва ролята си на инвеститор в Централна и Източна Европа последните години, използвайки огромният си търговски дефицит, който възлиза на 230,7 млрд. долара за 2012 г. и се очаква да надхвърли тази сума тази година.

По време на посещение в Полша през април, Уен Дзябао, бившият китайски премиер, обяви създаването на 10 млрд. долара кредитна линия, в подкрепа на китайските инвестиции в Централна и Източна Европа. Той също така обяви тогава планова за създаването на секретариат за сътрудничество между Китай и страните от региона, о.набелязвайки си амбициозна цел от 100 млрд. долара търговски обмен между Китай и Централна и Източна Европа до 2015 г.

Китайски фирми започнаха да участват в публични търгове за големи инфраструктурни проекти – пътища, железопътни линии, мостове и електрически централи – в страни като Полша, Унгария, Румъния и Хърватия.

Прави впечатление, че китайците насочват енергията си в региона към новите технологии, придобивайки марки и крайни инвестиции, както и преследват възможностите в сектори като услугите, автомобилите и авиацията, коментира Кит Джилет.

Търговски интереси

През февруари Great Wall, един от най-големите автомобилни производители в Китай изгради линия за сглобяване в България, за да помогне на разширяването към европейските пазари. Китайските технологични гиганти Huawei и ZTE откриха свои логистични центрове в Унгария и Румъния, докато други силни китайски компании също разширяват присъствието си в региона.

По-рано тази година Китай се превърна във втория по важност търговски партньор на Украйна след като осигури сделка „заем-срещу-царевица” на стойност 3 млрд. долара. Едновременно с това продължават преговорите за покупка на з милиона хектара земеделска земя от Украинският земеделски фонд. (Украйна не е сред 16-те страни, представени на форума в Букурещ.)

Голяма част от икономическия ръст на Китай залага върху износа и близо 30 млн. работни места в страната са свързани директно с експортната индустрия.

Самият министър-председател призна преди месец, че ако спадне китайският износ, ще настъпи голям проблем с безработицата в страната.

Според медиите в Китай по време на посещението на Ли Кегянг в Румъния ще бъдат подписани серия икономически споразумения и договори, на фона на търговски обмен между Китай и Централна и Източна Европа от ранга на 52,1 млрд. долара за първите 10 месеца на тази година.

Растящото значение на Централна и Източна Европа

С откриването на пунктове за производство и разпространение в страни като България, Румъния и Литва, китайските компании могат да се възползват от по-лесен пазарен достъп, ниски разходи и евтина работна ръка, докато правителството изгражда близки отношения с нации с растящо влияние в ЕС, както и не-членуващи в Съюза като Сърбия, които важни регионални играчи.

„Източна Европа става все по-важна от дипломатическа гледна точка”, разказва пред Al Jazeera Ши Инхонг, професор по международни отношения в китайския университет „Ренмин”.

„Централно и източноевропейските държави са равнопоставени членове на ЕС, така че е добра дипломатическа политика за Китай да гради отношения с тях”, смята още преподавателят.

Китайският метод

Съществуват и притеснения за начина, по който Китай разширява присъствието в тези бедни европейски страни, използвайки стратегически заеми, за да осигури мащабни проекти за китайски компании, или подпомагайки ги да изкупуват съществуващи местни предприятия.

Дни преди срещата на върха в Букурещ, европейският комисар по въпросите на търговията Карел де Гухт изпрати писмо до представителите на тези страни от ЕС, които ще участват в нея, за да изрази обидата си от тайминга на провеждането, който идва само дни след важна среща ЕС-Китай в Пекин.

Делегацията на ЕС имала сериозни затруднения по време на преговорите в Пекин, тъй като китайски министри решили част от въпросите да бъдат разгледани по време на срещата в Букурещ.

Въпреки притесненията на останалата част от ЕС, регионалните лидери изглеждат оптимисти, що се отнася до растящото китайско присъствие на Китай в техните страни.

Миналата седмица, при откриването на четвъртия в Румъния Институт Конфуций – образователен център, смятан за инструмент на китайския мек подход зад граница – премиерът Виктор Понта разказа пред присъстващите, че синът му вече е започнал да изучава китайски език.

Няколко дни по-късно той обяви, съвместно с Ли Кегянг, споразумение за изграждането на румънска високоскоростна влакова линия с китайска технология, както и меморандум за разбирателство за китайското участие в ядрената енергетика, енергийните централи и улесняване на доставките на свинско и говеждо месо от Румъния за Китай.