Френската полиция е започнала разследване в региона на Кале във връзка с масови грабежи от паркове и оранжерии на градинското цвете хортензия, което има свойства, които могат да се използват за заместител на индийския коноп (марихуаната). Това съобщават френската регионална телевизия France 3 и новинарският канал BFMTV.
Действията на служителите на реда са били предизвикани от две жалби и над двадесет случая на кражби на хортензии, които грабителите отмъкват направо с корените.
Публикации в германските медии от 2013 г. свидетелстваха за рязкото покачване на популярността в страната на хортензията, като легален заместител на ефектите на марихуаната. Наблюдатели смятат, че това е и причината тази „мода” да е започнала да се разпространява и във Франция.

Експерти обаче предупреждават, че пушенето на цветовете на хортензията, смесени с тютюн, може да има дори смъртоносен ефект върху потребителите, защото блокира дихателните пътища и разрушава централната нервна система.

Нещо повече, известен швейцарски фармацевт, цитиран от вестник Le Matin твърди, че психоактивните субстанции на цветето, ако са консумирани в големи количества, се преобразуват в циановодородна киселина, по известна като „Циклон Б” – отровен газ използван от нацистите в лагерите на смъртта през Втората световна война.

Германските власти от близо година са се заели много сериозно с въпроса, макар и да подчертават, че контролът върху цветето е много сложен, тъй като в крайна сметка масовата му употреба е за градински цели, посочват от телевизия BFMTV.

А вие си мислехте, че солите за баня ще са краят на експериментите. Неволята наистина учи на всичко.