Американският софтуерен гигант Google постигна споразумение с Европейската комисия относно дългогодишната „битка” за представянето на резултати от търсене в интернет, съобщава The Wallstreet Journal.
Съгласно сделката Google се ангажира да промени начините, по които представя резултати от търсения в Интернет, за да не фаворизира повече своите продукти и услуги за сметка на конкурентите си в мрежата.
Сделката, която трябва да получи формалното одобрение на Европейската комисия, задължава Google да запази предни позиции в резултатите от търсения в Европа за конкурентите му. В замяна компанията ще избегне по-задълбочено разследване от страна на Европейските регулатори, което може да доведе до глоба в размер до 10 % от годишните приходи на Google, които за 20013 г. възлизат на 59,8 млрд. долара.

Споразумението наистина е в ярък контраст с продължилата десетилетие битка между Microsoft и Европейската комисия заради нарушаване на анти-монополното законодателство на ЕС, в резултат на което американската компания трябваше да плати глоба в размер на 2,5 млрд. долара.

Разследването на Европейската комисия срещу Google продължи близо три години, в рамките на които от американската компания на два пъти правиха предложения за споразумение, които Брюксел отхвърляше. Този път обаче условията и отстъпките дадени от Google явно са задоволили европейския комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня.

С одобряването на сделката при търсене в Google на хотели, ресторанти или за шопинг, американската търсачка трябва да предоставя оферти на трима конкуренти на видимо място, което да дава възможност за сравнение на конкретните оферти.

Американската компания се задължава да прилага условията по споразумението в продължение на пет години, като ще бъде определен независим наблюдател, който да следи за това.

От Google обаче явно не са били крайно отзивчиви по всички въпроси. Отделно разследване на Европейската комисия проверява как компанията използва свои патенти за съдебни преследвания. Изпълнителният орган на ЕС разглежда и дали Google не се възползва от доминираща пазарна позиция заради операционната система Android. Всичко което предполага, че неволите за американския интернет-гигант няма да свършат дотук.