Главният прокурор Иван Гешев обвини служебният министър на правосъдието Крум Зарков, че не предлага законодателство, което да отговаря на ръста на различните форми на престъпност:

„Виждам, че акцентът в момента на Министерството на правосъдието е да внесат един закон, който по същество представлява извънредно законодателство. Всички сме юристи. Какво означава да внесеш закон за четири човека – процедура, която е различна отколкото за останалите български граждани за наказателно преследване. Или дискриминация, или привилегия – едно от двете, но и двете конституцията не ги допуска.

Насърчавам ентусиазма на министъра на правосъдието господин Зарков в борбата му с българската прокуратура. Или за въвеждане върховенство на закона в България по начина, по който го разбира. Но също бих насърчил и това да се заеме с реалните проблеми, които седят пред българските граждани и пред народа“, коментира главният прокурор.

По-рано правосъдният министър Крум Зарков заяви, че повторно одобреният от служебния кабинет проект за промени в Закона за съдебната власт, с който се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, не противоречи на Конституцията.

Източник: БНР