пехотинци войници оръжие война

Председателят на Асоциацията на германските въоръжени сили Андре Вюстнер призова да се извлекат поуки от войната на Русия в Украйна, съобщи ДПА.

Германските политици досега са направили твърде малко, за да се преборят с „катастрофалното състояние“ на германските въоръжени сили (Бундесвера), заяви днес Вюстнер пред радио „Ве Де Ер 5“ (WDR 5). Той говори за широк спектър от недостатъци, включително по отношение на оръжейните системи и доставките на боеприпаси.

Министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че в момента Германия не е способна да се защити и че страната „не може да продължава така“.

В друго свое интервю, този път пред радиостанция „Байерн 2“, Вюстнер заяви, че правителството все още действа отчасти „в режима си от времето преди войната в Украйна“. 

Вюстнер отбеляза, че е изключително доволен от избора на Писториус на поста на министър на отбраната и гледа уверено напред, защото с него Германия вече има министър на отбраната, който гори от нетърпение да промени нещата, който се ангажира с нещата и който ясно обяснява на правителството защо има нужда както от повече пари, така и от различни закони.

Асоциацията на германските въоръжени сили представлява интересите на всички действащи и бивши служители на Бундесвера и на членовете на техните семейства. В нея членуват около 200 000 души, отбелязва ДПА.

Очаква се днес парламентарният комисар по отбраната Ева Хьогл да представи годишния си доклад за 2022 г.

Съгласно чл. 45 Б от Основния закон на Федерална република Германия комисарят по отбраната помага на Бундестага (германския парламент бел. ред.) при осъществяване на парламентарния контрол върху въоръжените сили, но се смята и за защитник на войниците, които могат да се обърнат към него във всеки един момент. 

Източник: Симеон Томов, БТА