Георги Самандов

Ако не се спрат спекулата и картелите на пазара, значи нямаме държава, а инструментът го имат в изпълнителната власт. Парите трябва да отидат в крайния потребител, а не в буферите, които са контролируеми. Трябва да върнем конкурентното начало – компенсациите да отидат при потребителя, а компаниите да се състезават за тях. Това каза Георги Самандов от „Български възход“ за „Денят на живо“.

„Виждаме решението в създаване на нова методика за преразпределяне на компенсациите за тези, които имат нужда. 30 компании са взели 2,7 млрд., а за малкия и средния бизнес е имало по-малко от половин милиард. 500 млн. компенсации даваме на „Лукойл“. Компенсациите наливаме като свежа вода в инфлацията“, заяви Самандов. 

По думите му КЗП не си вършат работата. „Ограничението на търговската надценка на основни продукти е палиативна мярка – да угодим и на едните, и на другите. На база на какво ще слагат тази надценка, на производствената цена ли? Картелите на търговците и производителите ще се разберат да сложат определени цени и да намерят начин да разделят печалбите. Държавата буквално се моли, изразходвайки огромен ресурс. Не бива АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица“ Изток 2 да се „обезкостяват“, като им се вземат печалбите за изплащане на компенсации“, смята той. И уточни, че възможната технология за построяване на нови два реактора е iP1000. 

„Български възход“ са изпратили питания до 4 министерства – икономика, енергетика, финанси и транспорт за това как компенсациите, които наляхме в производители и търговци, повлияха на инфлацията. „Министерствата отговориха, че не знаят как са изхарчени 10 млрд. 13 млн. за минимални заплати бяха давани за едрия бизнес, който без никакъв ангажимент ги получи и сега виждаме инфлация, двойна на европейската“, посочи Самандов.

Източник: НОВА