Европейските министри на външните работи се споразумяха тази седмица ЕС да се включи по-активно във френската военна кампания в Мали и Централна Африка, като за основен двигател на подкрепата се предложи Германия, съобщи RFI. Новината е била обявена съвместно от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и неговия колега от Франция Лоран Фабиус.
В изявлението на Щайнмайер се подчертава, че Берлин възнамерява да се включи активно в съвместни общоевропейски усилия за възстановяване на стабилността в Африка, като се съсредоточи върху военните операции в Мали.

RFI припомня, че Берлин поддържа исторически тесни отношения с властите в Бамако още от 1960-те, въпреки че досегашният германски принос в операцията по подготовка на малийската армия се е равнявал на няколко десетки военнослужещи.

Военни и дипломатически източници са потвърдили пред радиото, че този път става въпрос за действително включване в операциите на Франция в Мали на смесената френско-германска бригада – мото-стрелкова дивизия, сформирана през 1988 г., която по последни данни наброява 4 000 военнослужещи.

Плановете предвиждали разполагането на Бригадата в Мали, където да поеме мисията, изпълнявана досега от французи, испанци и белгийци, които ще бъдат прехвърлени в Централна Африка.

Кореспондентът в Брюксел на германското списание Spiegel Грегор Петер Шмидц, коментира новината с апатията, която е обхванала европейските държави по въпроса за крайната цел на създаването на обща външна и политика за сигурност.

Великобритания изживява военна и европейска умора, и не просто се изолира от Континента, а и от останалия свят. Британският парламент наскоро отхвърли предложението за подкрепа на САЩ, най-близкият съюзник на Лондон, в евентуална военна операция срещу сирийския диктатор Башар Асад, пише Шмидц.

„Междувременно Германия, въпреки икономическата си мощ, продължава да се прави на огромна версия на неутрална Швейцария”, пише още германският наблюдател, като посочва, че с новото разпределение на постовете в правителството в Берлин, пред канцлера Ангела Меркел няма да има никакви пречки да осигури военна помощ за Франция.

Остава да се види, дали наистина участието на Германия в Африка ще отиде отвъд логистичната подкрепа, предвид че германците са традиционно скептични към военните мисии зад граница, смята още Шмидц.

Докато конфликтът в Мали, в резултат на френската намеса, е сравнително канализиран, етническото насилие и нестабилността, които разкъсват Централно-африканската република, заплашва да прелее в съседните Чад, Судан и отвъд, и налагат спешна външна военна намеса, припомнят наблюдатели.