Американската агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала над 60 млн. телефонни разговори в Испания в периода декември 2012 – януари 2013 г., твърди местният всекидневник El Mundo в своя публикация, след като посланикът на САЩ в Мадрид беше привикан в петък за обяснения в испанското външно министерство.

Международните наблюдатели припомнят, че само преди седмица френският вестник Le Monde разкри данни, че в посочения период АНС е подслушвала над 70 млн. комуникации на френски граждани.

„Тези практики, ако бъдат доказани, са неправилни и неприемливи между държави-съюзници и приятели”, се казва в официално комюнике на испанското външно министерство, разпространено до медиите.

Държавният секретар по европейските въпроси на правителството на Испания Иниго Мендес да Виго е настоял пред американския посланик Джеймс Костос „властите в САЩ да предоставят цялата налична информация за предполагаемите подслушвания”.

От своя страна посланикът на САЩ настоява в официална позиция по медиите, че Вашингтон „ще продължи консултациите със своите съюзници, по дипломатически канали, за да отговори на тяхната загриженост”.

С графика, представена като резултат от разкритията на Едуард Сноудън, El Mundo разкрива че американската агенция „е шпионирала 60 млн. телефонни разговори в Испания” между 10 декември 2012 и 8 януари 2013 г., сред които „3,5 млн. са записани само на 11 декември”. За сметка на това не е регистрирана никаква дейност в дните 30 декември, 1 и 2 януари, което „отговаря на значително намаляване в трафика на шпионираните данни по време на новогодишните празници”.

Според публикациите на El Mundo АНС „не е записвала съдържанието на разговорите, а само серийните номера на телефоните, номерата на СИМ-картите, местоположението от което са проведени комуникациите и продължителността им”.

За посочения период във Франция, АНС е записала 70,3 млн. телефонни разговора, разкри Le Monde преди седмица. Американската агенция е събирала „историята” на телефонните комуникации на определени „цели”, съдържанието им, както и това на кратките съобщения, на база ключови думи. Програмата е засичала средно по 3 млн. разговора на ден, с пикови моменти между 24 декември и 7 януари, когато са били записвани средно по 7 млн. комуникации.

Разкритията на El Mundo ще усложнят допълнително задачата на американския посланик в Мадрид  Джеймс Костос, който вече беше привикан веднъж миналата седмица, след публикациите на германското издание Der Spiegel, че АНС е следяла комуникациите на 35 световни лидери.

Миналият петък испанския вестник El Pais настояваше, че разполага с данни, че АНС е подслушвала служители и членове на испанското правителство по време на управлението на бившия премиер-социалист Хосе Луис Родригес Сапатеро. Всекидневникът твърдеше, че американските служби „са подслушвали не само телефонните разговори, СМС-съобщенията и електронната кореспонденция на милиони испанци, но и на правителството и видни политици”.

Действащият испански премиер-консерватор Мариано Рахой реагира сдържано на тези публикации подчертавайки, че „засега” не възнамерява да се включва във френско-германската инициатива да се настоява за разяснения от Вашингтон върху работата на американските тайни служби и да се установят ясни правила, подчертавайки че Мадрид остава „партньор и съюзник на САЩ”.