Европейският парламент гласува за замразяване на споразумението със САЩ за обмен на финансова информация със САЩ, след постъпилата нова информация за масово шпиониране на лични данни на европейски граждани.
Разкритията бяха направени благодарение на документите, разкрити от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Снодуън.
Вотът не е обвързващ, но описва достатъчно ясно настроенията на евродепутатите спрямо количеството информация, което Европейския съюз предоставя на САЩ.

Решението на европейските законодатели идва само ден след официално обявените твърдения, че американските тайни служби са подслушвали мобилните телефонни комуникации на канцлера на Германия Ангела Меркел.

Европарламентът гласува за временно замразяване на споразумението със САЩ по Програмата за проследяване на финансирането на терористи (Terrorist Finance Tracking Program – TFTP), в отговор на предполагаемото шпиониране на лични данни на европейски граждани, съхранявани от белгийската компания SWIFT.

Споразумението даваше на американските власти достъп до банкова информация по анти-терористични разследвания, но според документите, разкрити от Сноудън, цялата глобална мрежа за банкови трансфери е била мишена на американските служби.

Евродепутатите също така настояха за провеждането на пълно разследване на твърденията за предполагаем електронен шпионаж.

Скандалът около това, до колко американските служби шпионират европейски граждани започва да ескалира през последните дни, отчитат наблюдатели.

Германия привика за обяснения посланикът на САЩ в Берлин, заради твърденията че американските служби са подслушвали телефонните разговори на канцлера Меркел.

Други европейски лидери също се очаква да потърсят обяснения от Вашингтон за дейностите на АНС на територията на Европа, сред които най-вече Франция, след като местният вестник Le Monde разкри, че в началото на годината над 70 млн. телефонни разговори на френски граждани са били записани от американските служби.

Би Би Си съобщава днес и за нова студентска инициатива, Europe vs Facebook, насочена срещу участието на социалната мрежа в американските програми за масов шпионаж.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жозе Барозу индиректно обвини САЩ в тоталитарни практики, по повод скандала с подслушванията.

„Защитата на личния живот е изключително важна в Европа”, заявява Барозу по време на пресконференция в Брюксел, където днес се открива двудневното заседание на Европейския съвет.

„В Европа смятаме правото на неприкосновеност на личния живот като основно право” на гражданите, допълва още Барозу, цитиран от световните агенции.

„Имаме пресен спомен в Европа, както е тоталитаризъм и знаем какво се случва когато държавата властта си, за да нахлува в личния живот на гражданите”, казва още председателят на ЕК.