Европейската народна партия (ЕНП) изключи днес от състава си Земеделския народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев и отряза така пътя на съюзника му Николай Бареков към европейската десница. Това съобщава в блога си от Брюксел журналистът Веселин Желев.
Представителите й гласуваха 56 на 8 за изключването на ЗНС на заседание на политическата асамблея на ЕНП в Брюксел.
Протестни писма срещу оставането на ЗНС в ЕНП бяха изпратили лидерите на всички членуващи в европейската десница български партии – Бойко Борисов (ГЕРБ), Радан Кънев (Реформаторски блок), Петя Ставрева и Анастасия Мозер (Обединени земеделци), Божидар Лукарски (СДС).

“В ЕНП не могат да участват партии, които са идейно безпринципни”, е коментирал българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Йончев, който в момента е коалиционен партньор на БСП и депутат от Коалиция за България в българския парламент, искаше да се състезава за десни гласове в европейските избори на 25 май в съюз с партия “България без цензура” на Николай Бареков. Без внимание остана опитът му да убеди делегатите, че така щял да разшири влиянието на ЕНП и да й спечели допълнителни места в следващия Европейски парламент. Основание за изключването му евродесницата видя в политическото му номадство.

ЗНС е формация отцепила се през 2006 година от БЗНС-НС партията на Анастасия Мозер. БЗНС-НС беше една от твърдите антикомунистически формации в някогашния Съюз на демократичните сили. Мозер е дъщеря на опозиционния земеделски водач Георги Димитров – Гемето, борил се както против правителства в царство България, така и срещу установения след 1944 г. комунистически режим и починал в емиграция през 1972 г. Йончев оглавява ЗНС от 2012 г. Заедно с привържениците си Мозер образува партия “Обединени земеделци”, която участва в изборите през 2009 г. в състава на Синята коалиция, припомня Веселин Желев.

Като част от някогашната българска десница ЗНС формално принадлежеше към ЕНП. Йончев се опита да спазари достъпа си до дясното европейско политическо семейство срещу електорална подкрепа от Бареков. Земеделецът присъства на учредителното събрание на “България без цензура” в събота.

 

*„Жилото” препечатва материала със съгласието на автора му, блогърът Веселин Желев, от страницата му jelev.info.