След 4-часови преговори, украинските власти се споразумяха с опозиционните лидери за отмяна на репресивните закони, приети от мнозинството в парламента на 16 януари и пълна амнистия за всички задържани по време на протестите демонстранти. Решението беше по-късно потвърдено и с гласуване във Върховната Рада на Украйна. По-рано оставка подаде премиерът на страната Микола Азаров
Другите основни искания на опозицията – оставка на правителството и връщане на конституцията от 2004 г. – ще бъдат обсъдени по време на извънредното заседание на Радата, което продължава през целия ден.
Нощта в Киев е преминала относително спокойно, съобщават медиите на място. Не е имало напрежение по барикадите на улица „Грушевски” и „Евромайдана”, но са регистрирани сблъсъци около превзетите сгради на областните администрации в различни региони на страната.

Днес в украинската столица се очаква и голямо евро-дипломатическо стълпотворение – върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън пристига на официално посещение, както и делегация от 12 членове на Европейския парламент, които ще бъдат силна морална подкрепа за опозицията в напрегнатия ден, а по-всяка вероятност и нощ.

Отстъпката на Янукович обаче е само привиден ход назад и опозицията няма да я приеме като достатъчна. Лидерите на опозиционните партии Арсений Яценюк и Витали Кличко отказаха на няколко пъти предложенията да участват в сегашното правителство, фактически под президента на страната, чиято оставка е сред основните им искания.

Украинският президент е подложен и на вътрешен натиск, след като най-крупните бизнесмени на страната се обявиха за излизане от кризата с преговори, намеквайки, че не искат продължаващите протести и репресии да навредят на контактите им със Запада.

Едновременно с европейския дипломатически десант в Киев, руският президент Владимир Путин е на посещение в Брюксел за редовните консултации ЕС- Русия, по време на които събитията в Украйна ще бъдат засегнати сред водещите теми.

Москва не може да си позволи да загуби Украйна като пазар, което смята за основна заплаха в асоциирането на Киев с ЕС и се съгласи на крупни заеми и отстъпки в замяна на украинско членство в контролирания от Русия Митнически съюз.

Дали европейските лидери обаче разполагат с необходимите в очите на президента Владимир Путин гаранции, че лекото отваряне на Украйна към ЕС няма да е пагубно за икономическата мощ на Русия!?

Брюксел вече нееднократно е заявявал, че е готов по всяко време да се върне към Споразумението за асоцииране с ЕС, което Украйна отхвърли в полза на укрепване на връзките с Русия и за опозицията ще е важно да прокара това условие, в случай, че Виктор Янукович устои на някое от другите им основни искания.

При всички положения много телефонни разговори ще бъдат проведени и текстови съобщения изпратени между няколко европейски столици в следващите часове, достатъчно да създаде работа на част от капацитета на АНС на САЩ.