Хиляди хора се включиха в масов протест в Карлово срещу решението на Пловдивския окръжен съд от 3 октомври, с което местната „Куршум джамия” бе върната на Главното мюфтийство.
Демонстрацията бе организирана във „Фейсбук” и събра повече от 10 000 подписа, който ще бъде изпратени до президента, Министерски съвет и парламента.
В проявата участваха и привърженици на футболните клубове „Левски” и ЦСКА.

Желанието на хората е настоящият паметник на културата в центъра на града да не се превръща в действащ религиозен храм.

„Целта на протеста е да защитим „Куршум джамия” като паметник на културата, а не да има етническо напрежение и ексцесии”, коментира кметът Емил Кабаиванов.

В началото на седмицата той обжалва в Апелативния съд решението на Окръжен съд Пловдив. Написал е и писмо до ръководството на Главното мюфтийство с искане да оттегли съдебния иск за придобиване на Куршум джамия.

Главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов заяви  пред bTV, че още не е решено дали, ако съдът окончателно върне имота, той отново ще бъде преобразуван на   действаща джамия.

 Според него в Карлово мюсюлманите са около 3000 души. Кметът Емил Кабаиванов обаче защитава тезата, че те са не повече от 800 души, а и си имат действаща джамия.

„Това е опит за нашествие на радикален ислям в държавата”, коментираха някои от протестиращите.

Председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски заяви, че България най-много ще я заболи, ако до родната къща на Васил Левски има действаща джамия.

„Ние няма да позволим това”, зарече се Карагенски. По думите му, „това, което е разграбено с ятаган и кръв, не може да бъде върнато”.

Мирният протест бе благословен от отец Амбарев, който се обърна към мюсюлманите в Карлово, към мюфтията в Пловдив и към главния мюфтия с призива да не се насажда омраза между религиозните общности в града.