Разобличителят на масовия шпионаж на граждани и лидери по света, практикуван от американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, е изпратил отворено писмо до властите в Бразилия, в което им предлага сътрудничество в разследването в замяна на политическо убежище в страната. Писмото на Сноудън е било публикувано днес в бразилския ежедневник „Фоля де Сао Паоло” и цитирано от британския всекидневник The Guardian.
В него бившия подизпълнител на АНС заявява, че е впечатлен от острите критики, отправени от бразилското правителство към шпионските програми на американските тайни служби, насочени към интернет и телефонните комуникации по света, включително подслушването на мобилния телефон на президента на Бразилия Дилма Русеф.

Бразилски сенатори вече настояха за помощ от страна на Сноудън по време на изслушванията в парламента на страната около скандала с програмата на АНС за агресивен шпионаж на Бразилия, която се явява ключов регионален център за трансатлантическите фибро-оптични кабелни трасета.

„Вече съм изразил желанието си да сътруднича там, където е подходящо и законно, но за съжаление американското правителство работи усилено, за да ограничи възможностите ми а това”, се казва в писмото, публикувано на португалски език.

„Докато някоя страна не ми предостави постоянно политическо убежище, правителството на САЩ ще продължи да се ограничава моите възможности да говоря свободно”, допълва Едуард Сноудън.

От британският всекидневник The Guardian, които първи публикуваха разкритията на бившия американски компютърен специалист, са опитали безуспешно да се свържат с президентството и външното министерство на Бразилия за коментар на искането на Сноудън.

Международните наблюдатели припомнят, че в резултат на разкритията на бившия подизпълнител на АНС, че САЩ са практикували масово следене на ключови политици и бизнесмени в Бразилия, президента на страната Дилма Русеф отмени дълго планирано официално посещение във Вашингтон през октомври.

Бразилия се присъедини към Германия в инициативата пред ООН да приеме символична резолюция, формулираща правото на личен живот на гражданите .

Самата Дилма Русеф нареди на правителството на страната да предприеме мерки, включително полагането на директни фибро-оптични кабелни връзки със страните от Европа и Южна Америка, в опит да отделят Бразилия от „гръбнака” на контролираните от САЩ интернет комуникации.

Публикуването на писмото на Сноудън идва само ден, след като американски федерален съдия постанови, че събирането на данни за комуникациите на американските граждани от страна на АНС по всяка вероятност представлява нарушение на конституционните им права. Очаква се в резултат на това въпросът да бъде внесен за разглеждане във Върховният съд на САЩ.