Бившият вътрешен министър на Франция Клод Геан е бил привикан на разпит тази сутрин от полицията в рамките на разследване за получаване на бонуси, в размер на 10 000 евро месечно, в периода 2002-2004 г. Престъплението е било извършено докато е бил началник на кабинета на тогавашния титуляр на поста – Никола Саркози. Според информацията на френския новинарски канал BFMTV заедно с Геан на разпит е бил привикан и бившият директор на френската национална полиция Мишел Годен.
Разследването срещу Клод Геан е започнало по искане на действащия вътрешен министър Манюел Валс, на базата на фактури платени в брой, открити при претърсвания в дома на първия.

Прокуратурата на Париж е открила в средата на юни предварително следствие срещу Геан, на основание официален доклад, според който той е получавал в брой по 10 000 евро на месец, които били отпускани от „средствата за разследване и охрана” на полицаите.

Антуражът на Клод Геан твърди, че тези суми не са били предназначени за тогавашния началник на кабинета на Никола Саркози, а са били използвани по система за награждавания на полицаите, които осигурявали охраната на тогавашния вътрешен министър.

При първоначалните разпити самият Геан е признал, че се е възползвал от тези бонуси, за да оправдае фактурите за плащания в брой, открити в дома му.