Двама израелски оръжейни търговци са били арестувани днес по подозрение, че са опитвали да продадат резервни части за изтребители Ф-4 „Фантом” на Иран, съобщават местната телевизия Channel 2 и електронното издание на вестник Haaretz.
Военният цензор на Израел е разрешил днес публикуването на името на замесената в скандала фирма – R.S.P. Rebuilt Spare Parts – базирана в северните части на страната и притежавана от двама бизнесмени, Авишай Вайнщайн и Ели Коен. Компанията е била многократно подозирана в нарушения на оръжейното ембарго срещу Техеран.
Предишните опити на бизнесмените са извършвани през териториите на САЩ, Германия, Тайланд и Португалия. Единият от замесените в скандала бизнесмени, Ели Коен, е бил заподозрян и в миналото да е продавал резервни части за бронирани машини и изтребители „Фантом”, както и компоненти за навигационни системи за зенитни ракети.

Според израелските медии, Коен е бил под домашен арест в САЩ и е заплатил стотици хиляди долари в глоби, но властите в Израел не са могли да докажат, че крайната дестинация на пратките е Иран.

Лицензът му за продажба на оръжия е бил възстановен, въпреки продължаващото разследване срещу него.

Израелски медии цитираха в началото на седмицата разкрития на гръцкия вестник „Катимерини“, че при две съвместни операции с Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) през 2012 и 2013 г. в Гърция са били заловени пратки с резервни части за изтребители, изпратени от Израел, с крайна цел Иран.

И в двата случая контейнери с резервни части за изтребители Ф-4 „Фантом” са били изпращани по куриер от Израел към гръцка компания, базирана в северните предградия на Атина. Фирмата е регистрирана на името на британски гражданин, който все още се издирва.

Иран е една от страните с най-големи ескадрили от свръхзвуковите изтребители Ф-4, които закупува от САЩ през 1960-те. Летателните апарати са използвани интензивно по време войната Иран-Ирак от 1980-те. Предвид международното ембарго, на което е подложена ислямската република, властите в Техеран се опитват от десетилетия да поддържат в изправност „Фантомите” с всякакви възможни средства.