Непримиримостта на страните в конфликта, който разкъсва Украйна вече четвърти месец, достигна до точката на кипене тази сутрин, след като постигнатото снощи споразумение за примирие беше опорочено с нарушения и от двете страни.
Над 35 души, полицаи и граждани, са загинали за последните две денонощия на кървави сблъсъци в Киев и очакванията са ситуацията да ескалира допълнително в следващите часове. В центъра на украинската столица бяха разположени подразделения на вътрешни войски, които да окажат подкрепа на полицейските спецчасти „Беркут” в евакуирането на парламента и правителствените сгради в централните части на града.
Късно снощи президентът на Украйна Виктор Янукович уволни началника на генералния щаб на въоръжените сили и го замени с досегашния командващ флота. Противоречиви информации постъпват за моторизирани колони от военнослужещи от десантни войски, които пътуват днес към Киев. На полицията и армията вече е разрешено да използват огнестрелно оръжие в потушаването на протестите.

В различни селища в източната, про-руска част на Украйна, се мобилизират поддръжниците на Виктор Янукович, като в Одеса те са щурмували и превзели седалището на местната организация на партия „Отечество”, чийто лидер Арсений Яценюк е сред основните водачи на опозицията.

Късно снощи САЩ обявиха включването в черния списък на санкции на 20 официални лица от украинската държавна администрация и заплашиха Киев с допълнителни и по-сериозни мерки. От своя страна ЕС все още се въздържа да вземе твърда позиция спрямо президента на Украйна, задоволявайки се с остри коментари и призиви за намиране не диалог от страна на председателите на Еврокомисията Жозе Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой

Междувременно, ескалацията на напрежението провокира трима европейски външни министри, които пристигнаха днес на посещение в украинската столица да откажат срещата си с президента Янукович. По-късно тази информация беше опровергана и в рамките на деня трябва да се проведат разговори между първите дипломати на Полша, Франция, Германия с представители на украинското правителство и опозицията.

За никого няма съмнение, че Украйна е поредният „Рубикон” в разделението Изток-Запад на геополитическите интереси от времето на Студената война. И докато всички обвинително сочат Москва, в качеството й на основен поддръжник на управлението на Виктор Янукович, за основен двигател на кризата в Украйна, истината е, че страната много спешно се нуждае от решение. Решение, което да е приемливо не само за външнополитическите играчи, но и за самите украинци.

Рязкото покачване на конфликта в Украйна задмина „оранжевата революция” от 2004 г., когато страната отново беше на ръба на гражданския конфликт в резултат на президентски избори. Тогава те противопоставяха избраника на властта Виктор Янукович срещу тогавашния стожер на опозицията Виктор Юшченко. Про-руските фракции, с благословията на Москва, отстъпиха за повторно провеждане на втория тур на вота, което доведе опозиционния лидер на власт.

В резултат Украйна привидно се „обърна” на Запад, и европейските столици и САЩ като че ли забравиха за бомбата със закъснител, която едва на избухна тогава.

Сега обаче Украйна се намира много по-близо до реална гражданска война, времето за дипломатически маневри е изчерпано отдавна и е дошъл етап за ясно осъзнаване от страна на Русия и Запада, че войните за влияние по протежение на европейските граници на бившия СССР са единствено в ущърб на всички участници.

Каквото и да се случи в Украйна в следващите дни, то ще е последствие от десетилетие на празни обещания и дипломатически маневри, между европейските столици и Москва, които позволиха ситуацията да излезе извън контрол.